Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як доглядати кущі бульбоплодника: полив, добрива та обрізка

11 березня, 13:36

Бульбашник (Physocarpus) садівники вибирають для прикраси присадибних ділянок за рубінове забарвлення листя, до якого влітку додаються ніжні кульки світло-рожевих суцвіть, що змінюються бульбашками плодів-листівок. Рослина може відігравати роль солітера або доповнювати складні ландшафтні композиції. У будь-якому випадку чагарник буде виграшно виглядати в палісаднику, якщо вибрати правильне місце для посадки і дотримуватися нескладних умов догляду за ним.

 

Посадка саджанців та рекомендації щодо догляду

 

Саджанці міхурознику різних сортів фахівці радять купувати із закритою кореневою системою, оскільки на відкритому повітрі коріння рослини швидко засихає. До того ж проводити посадку саджанців із закритою кореневою системою можна і навесні, і влітку, і пізно восени.

З 14 відомих видів цього роду чагарників для декоративних цілей культивуються переважно сорти бульбоплоду калінолистого (Physocarpus opulifolius). Його листя може бути розфарбоване у різні кольори: від світлих відтінків зеленого до глибокого бордового. Листя має зубчасту кромку, виворот більш світлого відтінку і іноді може бути злегка опушена. Дрібні численні квітки розпускаються на початку літа, мають білий чи ніжно-рожевий колір. У висоту рослина може досягати 300 сантиметрів.

У числі популярних сортів:

 

•  Little Joker;
   
•  Little Greeny;

•  Little Angel;

•  Red Baron;

•  Dart's Gold;

•  Diabolo;

•  Magical Raspberry Lemonade.

 

Всі вони відносяться до швидкозростаючих та морозостійких, також стійкі до загазованості повітря.

Для посадки саджанців слід обрати добре освітлене сонцем місце — це є запорукою того, що листя набуде максимально яскравого забарвлення. Якщо у вас рослина із зеленою кроною, то підійде і затінена ділянка.

До грунту кущі бульбоплодника не надто вимогливі. Однак, якщо хочете отримати густу крону із насиченим кольором, ідеальним варіантом буде родючий суглинок. Грунт повинен бути добре дренованим і помірно вологим. Для вирощування в лужній землі її необхідно вапнувати.

При посадці варто додати до землесумішу (із землі, дерну, торфу та піску) перегній. Причому зробити це потрібно за півтора місяці до посадки, викопавши відповідні за розміром ямки та заповнивши їх такою живильною сумішшю. Після висаджування кущиків їх рясно поливають під корінь, рекомендується також проводити мульчування торфом.

Рослина не любить посуху і погано реагує на перезволоження ґрунту. Так що сухого літа потрібно кілька разів на тиждень рясно поливати кущі, уникаючи попадання води на листя і суцвіття, щоб не викликати опіки.

Підгодовують бульбоплодник двічі на рік: навесні та восени комплексними добривами.

 

Коли і як стригти пухлиноплодник

 

Обрізання чагарника є обов'язковою процедурою, яка проводиться щонайменше двічі на рік. Навесні потрібно обрізати старі, хирляві та пошкоджені гілки, видалити пагони, які ростуть усередину куща. Також навесні можна виконувати обрізання для надання рослині бажаної форми.

Наприклад, для створення кулястої форми однорічний чагарник слід обрізати на 10-сантиметровій висоті від землі. У трирічних екземплярів пагони зрізають на висоті 50 сантиметрів.

Підходить бульбоплодник і для живоплотів, що вільно ростуть. При цьому потрібна постійна стрижка зі зростанням пагонів. Перше обрізання — відразу після посадки, залишити потрібно тільки гілки завдовжки 15 сантиметрів. Через рік укорочують на 5-10 см бічні пагони, а верхні -; на половину довжини.

Для підтримки у чагарника задуманої форми щороку потрібні санітарні та обрізки, що формують. Перша — для видалення змерзлих взимку та засохлих пагонів, друга — для збереження потрібної форми.

На сьомий рік життя бульбоплодника треба виконати обрізання на пень.

 

Хвороби бульбоплодника

 

Однією з переваг рослини є її висока стійкість до хвороб та шкідників. Водночас однією з найчастіших проблем при вирощуванні бульбаплодника на неродючих землях є хлороз.

Це захворювання характеризується порушенням утворення хлорофілу в листі та зниженою активністю фотосинтезу. Симптоми хлорозу — всихання верхівкових пагонів і пожовтіння молодого листя. При виявленні рослину слід обробити спеціальними препаратами. Вони вносяться або з поливом або з обприскуванням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати