Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Путін оголосив кабінет

Уряд-2012: в очікуванні нових Сердюкових
22 травня, 00:00

Учора президент Росії Володимир Путін на зустрічі з прем’єром Дмитром Медведєвим та міністрами оголосив склад нового уряду країни.

Як повідомив Медведєв, новий уряд складатиметься на три чверті з нових людей. «Це нові люди, які з’явилися зовсім недавно чи вперше працюють в уряді», — сказав Медведєв. З попереднього уряду свої посади зберегли лише голова міністерства закордонних справ Сергій Лавров, міністр оборони Анатолій Сердюков, міністр спорту Віталій Мутко та міністр юстиції Олександр Коновалов.

Міністром сільського господарства став колишній голова Чувашії Микола Федоров.

Головою Міністерства надзвичайних ситуацій замість Сергія Шойгу став його екс-заступник Пучков.

Міністром промисловості і торгівлі став колишній заступник голови цього відомства Денис Мантуров. В.о. міністра фінансів Антон Силуанов тепер офіційно очолив це відомство.

Головою міністерства енергетики призначено Олександра Новака, який працював заступником міністра фінансів.

Колишній помічник президента Росії Аркадій Дворкович став заступником голови уряду.

Владислава Суркова призначили віце-прем’єром і головою апарату уряду.

Ігор Шувалов залишився першим віце-прем’єром, а інший перший віце-прем’єр Віталій Зубков позбувся своєї посади. Отже, в уряді залишився лише один перший віце-прем’єр.

В уряді не виявилося й Ігоря Сечина, який працював у кабінеті міністрів з 2008 року як заступник голови. Свої посади заступників голів зберегли Дмитро Рогозін, що займається ВПК, і Дмитро Козак, що відповідає за підготовку до Олімпіади в Сочі 2014 року. Новим міністром внутрішніх справ замість Рашида Нургалієва став колишній керівник московської поліції Володимир Колокольцев. Міністром економічного розвитку, змінивши на пасаді Ельвіру Набіулліну, став заступник апарату уряду Андрій Бєлоусов.

— Путін підтвердив той факт, що він не довіряє Медведєву як людині-координатору в цьому уряді, — цитує політолога, експерта Московського центру Карнегі Лілію Шевцову «Радіо Свобода». — Технічним прем’єром буде все ж не Медведєв, а досвідчений Ігор Шувалов. Окрім того, склад уряду свідчить про основні завдання цього уряду. Ми бачимо, що всі люди, які зберігають наступність макроекономічної політики, залишаються на місцях. Силуанов на посаді міністра фінансів, людина Набіулліної Сергій Бєлоусов — усі ці люди відповідатимуть за збереження макроекономічних індикаторів, значення яких Путини чудово розуміє. Цей блок підтримуватиме Дворкович, посланець медведєвського угруповання. Тут — перше завдання кабінету міністрів. У свою чергу, президент фонду ІНДЕМ Георгій САТАРОВ наголосив, що «зовсім нічого не змінилося в цій потворній конструкції, коли у прем’єра є ціла купа віце-прем’єрів, а далі йдуть міністри».

Пропонуємо вашій увазі текст Антона Орєха.

Щодо формування нового уряду Медведєва ми навряд чи повинні висловлювати якісь захоплення. Та й горювати особливо нічого. Якісь міністри зберегли пости, якісь — втратили, з’явились нові обличчя, зникли старі, частенько остаточно обридлі.

Але головне залишилось незмінним. Це уряд Володимира Путіна. І нехай його очолює Медведєв, нехай у ньому працюватимуть люди, зокрема й цілком гідні, але вся їхня робота — це імпровізація в рамках партитури, написаної Володимиром Володимировичем.

Путін не зміниться. Він може хіба що зміцнитись. Він здатний іти на деякі компроміси і вчинки, але все це будуть зміни тактичні, а не стратегічні. А курс буде колишнім.

Це, втім, не означає, що призначені міністри — пусті пішаки. Врешті-решт, Путін не може одноосібно вирішувати всі питання, управляти всім на світі і бути затичкою в кожній бочці. Від міністрів чимало залежить.

Так, міністр теж не в змозі контролювати роботу кожного підлеглого і відповідати за всі їхні провини. Але вони в рамках своїх міністерств створюють систему. У колишньому уряді були люди, які стали символами загального неподобства. І коли поліцією керував Нургалієв — це була абсолютна ганьба для країни. Не факт, що з Колокольцевим поліція запрацює краще, але з Нургалієвим вона точно працювала б дедалі страшніше.

Так само неможливо було терпіти далі Голікову. Цих людей більше немає — народові кинуто кістку. На певний час галас вщухне. Та коли невдовзі з’ясується, що й поліція наша продовжує діяти як озброєна банда, і охорона здоров’я та соціальна сфера так само чемпіонськими темпами відправляють народ на той світ — громадяни знайдуть собі нових жупелів.

І поки що мало кому відомі пани Скворцова і Топілін ще мають шанси стати новими Зурабовими і Голіковими, яких проклинатимуть усі.

Втім, у житті буває всяке. Пригадаймо, як Сердюкова після призначення міністром оборони висміяли всі кому не лінь і прозвали Фельдмаршалом Табуреткіним — а Сердюков реально виявився кращим міністром оборони в сучасній історії.

Отже, приємні сюрпризи теж не виключені — нехай і в рамках гри за нотами, написаними Володимиром Володимировичем.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати