Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Застереження Путіну

Венді Шерман: «Ми цілком розуміємо значення військової могутності США для збереження миру»
25 березня, 11:50

Західні політики і дипломати дедалі частіше приїжджають до східних регіонів України. Їх інтерес зрозумілий. Їм потрібно на власні очі побачити все, що тут відбувається, правильно оцінити ситуацію. Не став винятком і візит заступника державного секретаря США з політичних питань Венді ШЕРМАН до Дніпропетровська. Хоча це теж східна Україна, але становище в місті і області разюче відрізняється від того, що ми бачимо в сусідніх областях. Звичайно, мітинги супротивників влади проходять і тут, але кількість учасників набагато менша, сепаратистських гасел і вимог практично немає. На вулицях спокійно, життя йде своїм звичаєм. Для Венді Шерман Україна не зовсім чужа. Її бабуся родом з Переяслава-Хмельницького.

Під час нетривалого візиту високопоставлений дипломат зустрілася з головою Дніпропетровської облдержадміністрації Ігорем Коломойським. На зустрічі з журналістами вона поділилася своїми враженнями. «Дніпропетровськ — прекрасне місто. Тут дуже об’єднане суспільство, в якому представлені всі етнічні групи. Багато хто говорить, що по всій Україні відбуваються жахливі речі, але я бачу лише бажання українського народу об’єднатися, щоб досягти економічного процвітання країни». Характерно, що у відомому єврейському центрі «Менора» Венді Шерман зустрілася з представниками місцевого Євромайдану. Бесіда була продуктивною для обох сторін. У цьому ж центрі пані Шерман дала інтерв’ю газеті «Дню».

— Пані Шерман, учора, перебуваючи в Києві, ви заявили на прес-конференції, що «мета санкцій не в тому, щоб ввести санкції самі по собі, вони — сигнал будь-кому, на кого вони накладаються».  Як ви вважаєте, чи дійде цей сигнал до Путіна, який, незважаючи на всі попередні попередження ЄС і США, здійснив анексію Криму?

— Як сказав президент Обама, якщо Путін продовжить агресію щодо своїх сусідів, продовжить порушувати Статут ООН, то буде введено додаткові санкції, розширено список осіб, що підпадають під ці санкції. Путіну потрібно йти шляхом деескалації, вивести свої війська і поважати територіальну цілісність України.

— Американські ЗМІ пишуть, що Путін по-своєму інтерпретує історію і це наповнює його почуттям образи, досить сильним, щоб перекроїти карту Європи. Що може зупинити його або іншими словами змусити жити в реальності за законами цивілізованого суспільства?

— Я думаю, що завжди треба прагнути робити все для досягнення порозуміння. Планета заплатила величезну ціну за те, щоб жити в мирі, тому слід використовувати такі механізми, які ми маємо у своєму розпорядженні для дипломатичного розв’язання проблеми. У той же час ми цілком розуміємо значення військової потуги Сполучених Штатів для збереження миру.

— Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, коментуючи анексію Криму, сказав позавчора: «Коли я дивлюся на розвиток ситуації, то змушений поставити собі запитання: Росія  наш партнер чи суперник?». А якою буде ваша відповідь на таке запитання?

— Я гадаю, що це прекрасне запитання. Ми стежимо за ситуацією і  побачимо, як вона розвиватиметься.

— У Росії звучать голоси за продовження агресії на інші області України. Світ може опинитися в становищі, коли агресора може зупинити лише військова сила. Яка позиція США у разі розширення агресії, яку допомогу Україні буде надано в цьому разі й як швидко?

— Одна з таких дій, я сподіваюся, що сьогодні або завтра ОБСЄ погодиться на проведення моніторингової місії в Україні, спостерігачі від цієї організації прибудуть до вашої країни. Вони будуть свідками розвитку ситуації, а також, я сподіваюся, будуть чинником, здатним запобігти можливим агресивним діям Росії в майбутньому.  

— США обіцяли допомогу Україні, зокрема виділення 1 млрд. доларів, але поки це рішення не пройшло через Конгрес. У чому затримка? Чи передбачаються термінові поставки, як сказав сенатор Маккейн, який минулого тижня був у Києві, певної військової допомоги, летальної або нелетальної зброї? Багато експертів називають такий чинник стримування Росії, як проведення спільних військових навчань, а також підписання оборонного союзу між нашими країнами. Що ви скажете на це?

— Уряд України направив запит до США про допомогу зброєю, військовим устаткуванням. Зараз міністр оборони Хейгел розглядає цей запит, його також буде розглянуто президентом Обамою. Розгляд займає певний час. Щодо виділення кредиту, про який ви запитали, я впевнена, що рішення буде позитивним.

— Україна має значний воєнно-промисловий комплекс, який багато в чому орієнтувався на Росію, але тепер, це становище кардинально зміниться. Чи планують США налагодити співпрацю з підприємствами нашого ВПК, зокрема у сфері ракетобудування, центром якого якраз є Дніпропетровськ, де розташовано великий ракетобудівний завод «Південмаш» і де ви зараз перебуваєте?

— Я думаю, що більш тісні відносини розвиватимуться з часом. Ми співробітничали, і співробітничатимемо в обмінах і наданні допомоги, а також у навчанні персоналу, у тому числі й із згаданими підприємствами. Міністр оборони Хейгел розмовляв зі своїм українським колегою з метою розвитку таких відносин.

— Ви були на великому ракетобудівному заводі в Дніпропетровську «Південмаш»?

— Я не була на «Південмаші» і лише сьогодні почула про цей завод. Але перспективи співпраці дуже хороші. 

— Багато експертів  в Україні, а також в Європі, вважають, що укладення військового союзу чи угоди, за типом існуючого між США і Ізраїлем або Єгиптом, між нашими країнами може виявитися досить ефективним. Що скажете на це?

— Я не маю готової відповіді на це запитання. Я чула про таку пропозицію. Про це потрібно думати, оцінювати, але в майбутньому.

— В українському суспільстві спостерігається певне розчарування позицією Заходу, зокрема, Євросоюзу, що відклав економічні санкції проти Росії. Схоже на синдром Мюнхена 1938 року. Можете це прокоментувати?

— Ми підтримуємо більш тісну співпрацю з Україною, проте, Європейський Союз є дуже сильним і важливим партнером. Сьогодні було підписано політичну частину Угоди про асоціацію з ЄС і це дуже важливо. Економічно Європа і США тісно переплетені, і ми сподіваємося, що Україна в майбутньому теж гратиме в цьому важливу роль.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати