Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Глядач звикає до українських фільмів»

Як кінотеатр «Київ» створює розумну альтернативу в дозвіллі
23 листопада, 09:58
«ДЕНЬ» І КІНОТЕАТР «КИЇВ» — ДАВНІ ДРУЗІ. ЦЕ ФОТО ЗРОБЛЕНО 7 ЛИСТОПАДА 2014 РОКУ ПІД ЧАС ВЛАШТОВАНОЇ НАМИ АКЦІЇ «ЛИСТІВКА НА ФРОНТ». ТОДІ ЖУРНАЛІСТИ «ДНЯ» ЗАПРОШУВАЛИ ВСІХ ОХОЧИХ РАЗОМ ПІДПИСУВАТИ ЛИСТІВКИ УКРАЇНСЬКИМ ВІЙСЬКОВИМ. ТАКІ АКЦІЇ МИ ПРОВОДИЛИ НА РІЗНИХ МАЙДАНЧИКАХ, І ОДНИМ ІЗ НИХ СТАВ КІНОТЕАТР «КИЇВ». ЩЕ У ЦЬОМУ КУЛЬТУРНОМУ ЦЕНТРІ МОЖНА ПОГОРТАТИ СВІЖИЙ ВИПУСК ГЛЯНЦЮ «МАРШРУТ №1». ТВОРЕННЯ ЯКІСНОЇ АЛЬТЕРНАТИВИ — ЦЕ ТЕ, ЩО НАС ОБ’ЄДНУЄ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «ДЕНЬ»

Для багатьох корінних киян цей заклад є чимсь особливим. Із цим культурним центром, якому 23 листопада виповнюється 65 років, пов’язано чимало приємних спогадів і переживань — мистецьких та особистих. Для мене, людини, яка живе у столиці кілька років, «Київ» теж став улюбленим кінотеатром. Тут є особлива атмосфера, яку створюють архітектура будівлі і репертуару. А ще, попри те, що я ніколи не була у Великобританії, але завдяки «Києву» можу дивитись вистави кращих театрів цієї країни. Адже тут четвертий рік проходить фестиваль «Британський театр в кіно».

Власне, навіть з повної назви закладу виходить, що це — дещо більше, ніж місце, де можна побачити новинки прокату, а справжній культурний центр. Щороку в «Києві» проходять десятки кінофестивалів різних країн і знаменита українська «Молодість». У день народження культурний центр «Кінотеатр «Київ» влаштує дружнє свято, головний елемент якого — прем’єра фільму «З любов’ю, Вінсент» про знаменитого художника Вінсента Ван Гога.

АКЦЕНТ — НА АРТ-ХАУСІ І ФЕСТИВАЛЯХ

Між іншим, у цю суботу в кінотеатрі йтиме ще один фільм про голландського митця — «Вінсент Ван Гог — Новий погляд». Цю стрічку покажуть у рамках фестивалю «Фільми-виставки на великому екрані», започаткованого цього року разом з Британською Радою в Україні та арт-об’єднанням CoolConnections.

«Наші глядачі дуже вдячні, що ми проводимо такий фестиваль, — розповідає заступниця директора культурного центру «Кінотеатр «Київ» Ірина ШИНКАРЕНКО. — На прохання глядачів влаштовуємо додаткові покази, бо сеанси проходять з аншлагами. Ось спланували додатковий сеанс фільму «Мікеланджело: Любов і Смерть» на 10 грудня — і квитків майже немає».

Власне, орієнтація на європейське авторське кіно та фестивалі є однією з особливостей «Києва». Це дозволяє конкурувати з мультиплексами, котрі роблять касу на блокбастерах. «Ми пішли трохи іншим шляхом, навіть від 3D відійшли. Закцентувались на арт-хаусі, — продовжує Ірина Шинкаренко. — У нас тільки два зали, і якщо наситити їх блокбастерами, наша глядацька аудиторія не отримає змоги побачити репертуар, якого немає в інших кінотеатрах. У нас йдуть і блокбастери, але пріоритет — це фестивалі».

Після ремонту 2002 року в «Києві» відбулось понад 200 кінофестивалів, заклад співпрацює з усіма посольствами іноземних держав, що працюють в Україні. От і цього тижня у культурному центрі триває фестиваль грузинського кіно, потім пройде фестиваль естонського, а у грудні — фестиваль «Нове британське кіно». «До речі, фестиваль «Нове британське кіно» збігся по даті з початком показу нової частини «Зоряних війн». Усі працюватимуть на «Зоряних війнах», а у нас — «Нове британське кіно», — усміхається Ірина Шинкаренко.

МІСЦЕ, ДЕ ПРОХОДИТЬ «МОЛОДІСТЬ»

Ще один важливий напрям роботи «Києва» — підтримка українського кінематографа. І якщо 15 років тому, напередодні 50-річчя кінотеатру, його директорка Вілія Бондаренко у розмові з «Днем» нарікала, що знайти такий репертуар важко, сьогодні ситуація значно покращилась.

«Цього року вийшла рекордна кількість українських фільмів, і ми працювали зі всіма ними, — зазначає Ірина Шинкаренко. — Зараз у нас йдуть «Сторожова застава», «Межа», «Стрімголов», «Будинок «Слово», готуємось до прем’єри «Кіборгів». Взагалі не пам’ятаю, коли було так, щоб у прокаті одночасно йшли чотири українських фільми! І, знаєте, люди цікавляться українським кіно. «Сторожова застава» пройшла дуже добре, «Будинок «Слово» має попит — на нього приходять ліцеї, університети, навіть сьогодні, у будень, був майже аншлаг. Глядач звикає ходити на українське кіно».

Багато років кінотеатр є центром Київського міжнародного фестивалю «Молодість». Завдяки цьому серед гостей закладу були Софі Лорен, Катрін Денев, Софі Марсо, Венсан Кассель і багато інших зірок. «Коли «Київ» перетворювався на фестивальний центр, спочатку ми працювали з традиційним репертуаром, і буквально кілька вечірніх сеансів проходили у рамках «Молодості» як допрем’єрні покази фільмів. Так було два-три роки, а потім ми з організаторами «Молодості» подумали, чому б не зробити «Київ» основним фестивальним центром, щоб всі покази «Молодості» були тут. І нам це вдалося. «Молодість» у нас прописалась», — згадує Ірина Шинкаренко. Тож вже зараз у кінотеатрі запрошують на фестиваль, який цього року перенесли, він триватиме з 27 травня по 2 червня 2018 року.

ЧОМУ ІНТЕРНЕТ НЕ ЗАМІНИТЬ КІНОТЕАТРИ

У столиці більшає кінотеатрів, й Ірина Шинкаренко відзначає, що люди у кіно ходять. «Навіть якщо фільм є в інтернеті, не дуже гарної якості, все одно людина краще піде до кінотеатру і подивиться фільм у гарній якості і на великому екрані — це безперечно. Фільм Франсуа Озона «Подвійний коханець», коли виходив в український прокат, вже був в інтернеті, але спрацював дуже добре», — додає заступниця директора кінотеатру «Київ».

До культурного центру приходять не тільки заради кіно. Тут є особлива атмосфера, створена архітектурою простору. У закладі цим дуже опікуються і під час реставрації 15 років тому дбайливо ставились до кожного елементу в інтер’єрі. «До нас приходить глядач, який був тут у дитинстві, і він любить цей кінотеатр — бо впродовж багатьох років має оце своє, що не змінюється, — розмірковує Ірина Шинкаренко. —  Взагалі наша аудиторія різна: це і студенти, і більш доросла публіка. Зараз готуємось до прем’єри «З любов’ю, Вінсент», і глядач дуже цікавиться цим фільмом. На тлі того, що інші кінотеатри принаджують людей традиційним репертуаром, у нас є альтернатива, і вона має попит».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати