Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз присмаком «Матриці»

У Києві відомий одеський автор перформансів, об’єктів, інсталяцій Юрій Гусєв представив виставку «Агенти часу»
13 липня, 10:54

Роботи майстра демонструють у колишньому особняку Могильовцева (мистецький центр «Шоколадний будиночок»). Кожна картина художника — це особовий момент, вирваний із загального плину часу. Автор показав його через прямі лінії, які нагадують зображення, що з’являються на телеекрані при слабкій передачі сигналу. Ці лінії гармонійно завершують епізод, який передано через обірваний на полотні живописний пасаж.

— На картинах зображено кадри другого плану, переважно з історичних фільмів. Нам здається, що ми бачимо на полотні, наприклад, XVIII століття, але це — омана, фейк, — вважає Марат ГЕЛЬМАН, мистецтвознавець, арт-менеджер, колекціонер і  куратор виставки.

Сам художник так окреслив ідеї своєї виставки: «По-перше, я хотів показати сучасну людину, в голові якої вже давно панує мікс із колись побачених світлин, фільмів та серіалів. А щодо часу, то в такий спосіб  спробував зафіксувати, як все у щось перетікає: вечір народжує ніч, ніч народжує день; минуле витворює теперішнє, а теперішнє переходить у майбутнє».

Ці безперервні перетікання одного відрізку часу в інший вдало підкреслюються контрастом, який виникає при співставленні зразків сучасного живопису художника та інтер’єру «Шоколадного будиночку».

Одним із гостей виставки був Антін Мухарський, телеведучий,  актор, який вже давно захоплюється роботами одеського художника: «Ігор Гусєв  уже посів своє місце в історії сучасного мистецтва. Ці картини-кадри натякають, що образи, які живуть у нашій свідомості, є рукотворними, закладеними в неї мас-медійними структурами. Ми живемо в модерній епосі цифрових технологій, яка характеризується цифровим мисленням, що й зображено на полотнах».

Виставку «Агенти часу»  можна побачити до 30 липня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати