Краса по-японськи
![](/sites/default/files/main/openpublish_article/20080207/422-8-2.jpg)
Європейці давно помітили, що на Сході люди живуть довго, чоловіки менше страждають від інфарктів, а дівчата — стрункі й гарні.
Сьогодні низькокалорійна «японська» дієта дуже популярна. На ній «сидять» політики, зірки шоу- бізнесу й, напевно, чимало ваших подруг. Однак до традиційного стилю харчування японців це модне й небезпечне захоплення не має абсолютно ніякого стосунку. Якими є дійсно золоті правила стрункості й краси по-японськи?
Так звана «японська» дієта розроблена дієтологами однієї з модних клінік Японії, так би мовити, на експорт, пише pravda.ru. Автори дієти обіцяють, що якщо протягом 13 днів суворо дотримуватися такого раціону, то обмін речовин перебудується на новий лад і скинуті 5—7 кілограмів не повернуться щонайменше 2— 3 роки. Головне — беззаперечно дотримуватися щоденного меню й не торкатися якихось інших продуктів (зокрема, солі, цукру, хлібу). А це, прямо скажемо, не просто. Судіть самі. Ось варіант «японської» дієти, запропонований порталом 4med.ru:
1 день: сніданок — чорна кава. Обід — 2 круті яйця, салат зі свіжої капусти з олією, склянка томатного соку або 1 свіжий помідор. Вечеря — риба смажена або варена, 200 г, салат зі свіжої капусти з олією.
2 день: сніданок — чорна кава й сухарець. Обід — риба смажена або варена, 200 г, салат зі свіжої капусти з олією. Вечеря — варена яловичина, 200 г, склянка кефіру.
3 день (наберіться мужності): сніданок — чорна кава. Обід — сире яйце, 3 великі варені морквини з олією. Вечеря — яблука.
4 день (зовсім голодно): сніданок — чорна кава. Обід — один великий корінь пастернаку або петрушки, смажений на олії, яблука. Вечеря — фрукти.
5 день (від’їдаємося): сніданок — сира терта морква, приправлена соком лимона. Обід — велика риба, смажена або варена, 500 г, склянка томатного соку. Вечеря — фрукти.
6 день (обжираємося): сніданок — чорна кава. Обід — варена курка, 500 г, салат із сирої моркви або свіжої капусти. Вечеря — 2 круті яйця, салат із сирої морквини з олією.
7 день: сніданок — чай. Обід — варена яловичина, 200 г, фрукти. Вечеря — будь-який варіант з раціону попередніх днів, крім третього.
8 день: сніданок — чай. Обід — варена яловичина, 200 г, фрукти. Вечеря — будь-який варіант з раціону попередніх днів, крім третього.
9 день: сніданок — чорна кава. Обід — варена курка, 500 г, салат зі свіжої капусти або моркви. Вечеря — 2 круті яйця, склянка сирої моркви з олією.
10 день: сніданок — сира морква із соком лимона. Обід — велика риба, смажена або варена, 500 г, склянка томатного соку. Вечеря — фрукти.
11 день: сніданок — чорна кава. Обід — 1 сире яйце, 3 великі варені морквини з олією, твердий сир, 15 г. Вечеря — фрукти.
12 день: сніданок — чорна кава, сухарець. Обід — один великий кабачок, підсмажений на олії, яблука, чорна кава, сухарець. Вечеря — варена яловичина, 200 г, склянка кефіру.
13 день: сніданок — чорна кава. Обід — круті яйця, салат з вареної капусти з олією, склянка томатного соку. Вечеря — риба, смажена або варена, 200 г.
У деякі дні калорійність дієти падає до 700 ккал — різке схуднення вам забезпечене. Дієти з низьким вмістом енергії (низькокалорійні) популярні саме за рахунок цього. Але швидкий ефект обходиться дорого. По-перше, дієта незбалансована, тобто складена наперекір нормальним потребам організму в білках, жирах і вуглеводах. Тут відносно велика кількість жиру (до 60% від загальної калорійності денного раціону) й білка, але мала кількість вуглеводів. Дієта бідна на вітаміни та мікроелементи. По-друге, чорну каву можна пити далеко не всім, тим паче в поєднанні із загальним «дієтичним» стресом, інакше «привіт, гастрите!».
Плюс до всього, хоч би що там казали розробники дієти, але навіть якщо витримати немилосердні обмеження, з’їсти всі ці страхітливі страви (чого варті, наприклад, «три великі варені моркви») й дійти до переможного 13 го дня... ана 14-й натовктися пельменів з майонезом, вам не лише стане погано, але й втрачені кілограми повернуться на свої місця. Словом, для збереження ефекту вам ще довго доведеться відмовлятися від «заборонених» продуктів. Поки не набридне себе мучити.
ЇЖА, ЯКА РОБИТЬ НАС КРАСИВИМИ
Описане вище «голодування по- японськи» має мало спільного з традиційним харчуванням японців. Де рис, головна культура Японії? Де соя? Де сира риба та морепродукти? Звідки взялася кава, адже японці, як і китайці, в усьому світі відомі пристрастю до різноманітних сортів чаю.
Самі японці називають «золотими правилами» свого традиційного стилю харчування такі:
— Маленькі порції різноманітних продуктів для кожного вживання їжі. Навіть рядова японська трапеза (обід або вечеря) може мати від 5 до 20 страв, до того ж у найрізноманітніших поєднаннях. Ідея «роздільного харчування» відпочиває.
— Слабка термічна обробка — високе збереження вітамінів.
— Рис замість хліба.
— Основні продукти — риба, рис, соя, овочі, зелений чай, фрукти, цитрусові. Упор на рибу та морепродукти. Не більше одного яйця на день, молоко — приблизно півсклянки.
— «Чарівний» зелений чай, багатий на антиоксиданти й вітаміни С і Е, що дарує молодість і бадьорість.
— Мініатюрні десерти (частіше з фруктів), випічка — з рисового борошна.
— Ритуальність, гармонія й краса сервірування.
— Використання паличок для їжі (проковтнути обід за дві хвилини точно не вийде).
Не варто сумніватися: якщо хоча б на деякий час відмовитися від вареників, пельменів, булочок та інших страв, то ті ж 5—7 кілограмів зникнуть без знущань над власним організмом.
Отже, яку з описаних «японських» дієт брати на озброєння, вирішувати, звісно, вам. Однак значно розумніше буде не гнатися за швидким, але небезпечним для здоров’я ефектом, а вибрати більш зважену систему харчування, що відповідає вашому організму.