Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Левіафан» Звягінцева завоював «Золотий глобус»

У Лос-Анджелесі відбулася 72-а церемонія вручення нагород Голлівудської асоціації кінопреси
13 січня, 11:23
ФОТО РЕЙТЕР

Картина російського режисера Андрія Звягінцева стала володарем престижної американської премії «Золотий глобус» (Golden Globe Award) у номінації «Кращий іноземний фільм». Раніше фільм увійшов до ТОП-10 кращих кінострічок року за версією Associated Press.

Головний «Золотий глобус» — за кращий фільм-драму — дістався картині Річарда Лінклейтера «Юність». За приз у номінації «Кращий фільм-драма» також боролися «Сельма» Ави ДюВерней, «Всесвіт Стівена Хокінга» Джеймса Марша, «Мисливець на лисиць» Беннета Міллера та «Гра в імітацію» Мортена Тільдума, передає «Інтерфакс».

Кращим фільмом — комедією/мюзиклом було визнано «Готель «Гранд Будапешт»» Веса Андерсона. Він змагався з фільмами «Бьордмен» Алехандро Гонсалеса Іньярріту, «У темному-темному лісі» Роба Маршалла, «Гордість» Меттью Ворчаса та «Святий Вінсент» Теда Мелфі, що стали фіналістами в категорії «Краща комедія або мюзикл».

Кращим режисером став Річард Лінклейтер, що зняв фільм «Юність». Кращим сценарієм було оголошено сценарій до стрічки «Бьордмен» Алехандро Гонсалеса Іньярріту.

У категорії «Кращий актор» переміг Еді Редмейн («Всесвіт Стівена Хокінга»), кращою акторкою визнано Джуліану Мур за роль у фільмі «Все ще Еліс».

Раніше фільм Андрія Звягінцева «Левіафан» вже отримав декілька винагород європейських кінофестивалів, зокрема, Гран-прі 58-го Лондонського кінофестивалю, Гран-прі фестивалю в Мюнхені та головний приз кінофестивалю в сербському Паліті.

У фільмі йдеться про мешканця невеликого містечка на березі Баренцева моря на ім’я Микола, в якого підкупний мер намагається конфіскувати майже все майно. Головні ролі в драмі виконали Олексій Серебряков, Олена Лядова, Роман Мадянов та Володимир Вдовиченков.

Новий фільм Звягінцева жорстко викриває сучасне становище російського суспільства  — корупцію й доволі очевидні зв’язки Російської православної церкви з авторитарною державною машиною.

«Золотий глобус» вважається своєрідною розминкою перед врученням «Оскара» й другою за престижністю нагородою у світі кіно. Присуджується Асоціацією іноземної преси Голлівуду з 1944 року. Останнім радянським фільмом, який до «Левіафана» удостоювався «Золотого глобуса», є «Війна і мир» режисера Сергія Бондарчука 1965—1967 років. Нагороду стрічка завоювала 1969-го.

ГОЛОС IЗ FACEBOOK

 Діляра ТАСБУЛАТОВА, журналіст, кінокритик, Москва:

— У «Левіафані» вбивають, знищують, руйнують, розпусничають, крадуть, ґвалтують країну. Під прапорами клерикалізму, під, власне, диявольським збоченням ідеї Бога всемилостивого. А близькі — зрадили. УСІ причому. Точнішого діагнозу і країні, і людині як антропологічній нікчемності я давно не бачила.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати