Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Молодь проти наркотиків!

У Львові відбувся фестиваль «ПЛЯМА»
28 жовтня, 00:00

«ПЛЯМА» — це Передова Львівська Яскрава Молодіжна Альтернатива (фестиваль антинаркотичного та антиСНІД-спрямування, який пройшов вже четвертий раз). Ініціативна молодь демонструвала, що яскраво та весело можна жити без додаткових засобів стимулювання розумової діяльності, більше того, лише життя, вільне від наркотиків, може бути активним, різноманітним і здоровим.

Програма фестивалю поєднала в собі літературні читання і боді-арт, турнір з гри у фрізбі та конкурс графіті, показові виступи вело-тріалу, команд скейтерів, ролерів та фаєр-шоу, діджей-вечірку та рок-концерт, таким чином охопивши найрізноманітніші захоплення та вподобання творчої, соціально активної та спортивної молоді. Взяти участь у форумі та подивитися на виступи учасників могли всі бажаючі безкоштовно — завдяки фінансовій підтримці Львівської міськради.

Недільна програма фестивалю передбачала дійство просто неба. Хоча погода була не дуже хороша: дощ і холодно, незважаючи на це, «ПЛЯМА-2010» зібрала велику кількість небайдужої молоді, яка запаслася теплим одягом, парасольками і гарячим чаєм у термосах. Саме бажання щось робити та підтримувати ініціативу інших свідчить на користь таких акцій і змушує повірити, що власне здоров’я турбує молодь не менше, ніж майбутнє держави.

Фестиваль проводить благодійний фонд «Точка опори». Цьогоріч безпосередніми організаторами є Валентин Беляк (клінічний ординатор кафедри психіатрії та психотерапії) та Олександр Урбан (студент філософського факультету ЛНУ ім. І. Франка). За словами ініціаторів, їхнє завдання — не лише ламати стереотипи, але й давати інформацію про проблему і шляхи виходу з неї. «Якщо ми будемо себе тішити ілюзіями і робити вигляд, що нічого не відбувається, ми не зможемо знайти вихід. І тільки приймаючи речі такими, якими вони є насправді, можна щось змінити».

Ідея проведення антинаркотичного фестивалю під гаслом «Молодь проти наркотиків» виникла саме у Валентина Беляка. Як лікар-психіатр психоневрологічного диспансеру він неодноразово стикався зі схожими проблемами, серед яких називає не лише наркозалежність та алкоголізм, але й неоднозначність суспільного сприйняття, серед іншого й соціальну адаптацію в постреабілітаційний період. Не менш важливе значення має попередження проблеми, створення умов, за яких аудиторія мала би змогу замислитися. Валентин Беляк запевняє: «За статистикою, нині кожен десятий європеєць — алкоголік! Таким чином, українець стикається з цією проблемою якщо не в сім’ї, то в родині чи в дружньому колі. Звідси виникає розуміння необхідності активної громадської діяльності, бо ми говоримо про відповідальність і перед самим собою, і перед державою, адже держава — це не абстрактне поняття, це люди, які в ній живуть. Здорові люди — це здорова держава і здорова нація».

У рамках фестивалю неодноразово проводилися круглі столи за участю лікарів-наркологів, науковців, які займаються цією проблематикою. Йдеться про різні форми попередження залежності, бо активісти розуміють, що побороти наркоманію виключно фестивалями не вийде, мусять також діяти соціальні програми і громадські організації, які залучають широкі кола суспільства. Організатори очікують, що, залучаючи молодь до таких акцій, вкотре ставлять це питання перед суспільством і показують альтернативу між здоров’ям і хворобою, залежністю.

Фонд «Точка опори» ставить перед собою багато завдань, долучається до співпраці з різними організаціями та соціальними програмами. Зокрема, це спільна робота з психіатричними установами, оскільки питання реабілітації і проблема стигматизації таких пацієнтів є дуже актуальними. Фонд поєднує, з одного боку, спеціалістів, лікарів-психіатрів, фахівців з тієї чи іншої тематики, а з другого — людей, які володіють ресурсом до реалізації: це бізнесмени, які готові витрачати кошти на реалізацію соціальних програм, розуміючи необхідність такої діяльності.

Активісти фонду виношують ідеї багатьох програм і проектів, які зараз перебувають на стадії розробки, попри це, скеровуючи свої сили на вирішення соціальних проблем, які близькі кожному жителю нашого міста. І все ж велике значення надають культурно-мистецькій діяльності, розуміючи, що вести соціальну роботу без підтримки громадськості практично неможливо. Щоб досягти ефекту, потрібен широкий суспільний резонанс, інформаційна та ідейна підтримка, залучення якомога більшої аудиторії до розуміння проблем суспільства. Таким чином, фестиваль «ПЛЯМА» за участі небайдужої та активної молоді і з благородною метою працює на майбутнє держави і є фундаментом для нових акцій.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати