Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олександр СЕУКАНД: «Наша мета — зберегти місце в еліті»

29 квітня, 00:00

У суботу, в столиці Норвегії Осло стартує 63-й чемпіонат світу з хокею в групі «А». Цей чемпіонат особливий. Уперше в історії світового хокею в змаганнях найсильніших команд бере участь збірна України. Про сьогоднішній день команди ми попросили розповісти головного тренера флагмана українського хокею — київського «Сокола» та одного із тренерів національної команди Олександра СЕУКАНДА. — Без сумніву, цей рік назавжди увійде в історію українського хокею. І справа не лише в тому, що ми виступаємо на чемпіонаті світу. Адже були ще перемоги на Універсіаді і в кваліфікаційному турнірі, «Сокіл» був першим у турнірі СЄХЛ. Можна сказати, що в наших хлопців уже сформувалася психологія переможців. Нашими суперниками на першому етапі будуть команди Росії і Фінляндії. Це збірні, які протягом усієї своєї історії займали провідні позиції в світовому хокеї. Та й команда Білорусі — не подарунок. Одна участь у Олімпіаді в Нагано чого варта. Перед тренерським штабом команди-дебютанта сьогодні поставлено конкретне завдання — довести хлопцям, що вони можуть грати на рівних і перемагати грандів світового хокею.

— Хто саме працює на тренуванні?

— Ми заявили на чемпіонат світу воротаря Ігоря Карпенка з команди «Сент-Джон» (Американська хокейна ліга). Приїжджає легенда українського хокею, воротар Юрій Шундров із воскресенського «Хіміка». Були значні проблеми з появою в команді Олександра В'юхіна з омського «Авангарду». З ярославського «Торпедо» приїхав Віталій Литвиненко. Зі Швейцарії прибули Олександр Годинюк і Валерій Ширяєв. На жаль, у внутрішній першості Німеччини дістав травму Вадим Шахрайчук. Його участь у турнiрi пiд запитанням. Серед гравців «Сокола» — кандидатів у збірну також не обійшлося без втрат. Травму в грі з «Беркутом» дістав Василь Бобровников.

— Поруч із нашою молоддю і гравцями середнього віку в команді є і бронзовий призер чемпіонату СРСР-84 (38-річний!) Анатолій Степанищев, який досі захищає кольори «Сокола»...

— Степанищев — без сумніву, найдосвідченіший і талановитий гравець. Його завдання — допомагати новачкам пристосуватися в команді. І разом із тим бути лідером у грі.

— Напевно, вже існує турнірна стратегія команди?

— У світі немає команд, яких не можна обіграти. Навіть теоретично. Я був на «Кубку Балтики» в Москві в грудні. Останнє місце російської команди на цьому турнірі свідчить про значні проблеми в стані нашого суперника. Головний тренер збірної України Анатолій Богданов чудово знайомий із фінським хокеєм узагалі і, зокрема, з національною збірною цієї країни. У скандинавів значні проблеми зі складом. І, нарешті, Білорусь. Тут, я вважаю, ми маємо абсолютно рівні шанси.

— Чотири матчі в підготовчий період — це мало чи нормально?

— Календар міжнародної гри складається на рік наперед. Наша ж команда подолала кваліфікаційний бар'єр і увійшла в еліту лише у вересні. Єдине, що вдалося, це домовитися про два спарених матчі з австрійцями і латишами.

— Матчі з командою Австрії стали першими в історії збірної, проведеними в Україні?

— Так, але, на жаль, ми їх провели не в Палаці спорту, а на льоду палацу «Сокіл», що вміщує всього 500 глядачів. І більшість уболівальників не побачила ці матчі. До речі, матчі в Ризі зібрали по 5 тисяч уболівальників. Матчi проходили в Палаці спорту.

— Ви залишилися задоволеними підготовчим періодом?

— Гра команди, взаємодія окремих гравців і ланок загалом, звичайно, ще залишають бажати кращого. Однак порадували самовіддача хлопців, командний дух. Після першої гри, програної австрійцям, хлопці зуміли налаштуватися як слід на матч у відповідь і виграли його з великим рахунком. Проте результат на цьому етапі відходить на другий план. Головне — якомога більше ігрової практики і тренуваннь на гарному, якісному льоду.

— І як тут ідуть справи?

— Мер Києва і президент Федерації хокею України Олександр Омельченко захотів і, головне, змiг нам допомогти. Нам повернули стару спортбазу «Сокола» в Пущі-Водиці. Ми тренуємося в ЛДС «Сокіл» на гарному льоду. Уперше в історії збірної національній команді надано літака, на якому ми прибудемо в Норвегію.

— З такими умовами для підготовки мають бути і відповідні завдання в турнірі...

— Наша мета — зберегти місце для збірної України в еліті на наступний рік. Однак ми реалісти і чудово розуміємо, що для того, щоб це зробити, хлопцям треба здійснити подвиг. Утім... Сергій МАХУН, Кирило СТАДНИЧЕНКО,

Володимир РАСНЕР (фото), «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати