Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шпальти «Дня» стали експонатом в Музеї карикатури у Варшаві

Ельжбета ЛАСКОВСЬКА: «Це, безумовно, одне з перших представлень сучасних українських ЗМІ в нас»
10 березня, 10:20
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Відомий польський карикатурист Марчін Бондарович, інтерв’ю з яким нещодавно друкував «День» (№24-25 від 12 лютого 2016 року), передав сторінки нашої газети в Музей карикатури ім. Ерика Липинського у Варшаві.

Шпальти «Дня», на яких було опубліковано роботу та інтерв’ю Бондаровича, стали частиною мультимедійного представлення, що супроводжуватиме виставку.

Виставка карикатуриста під назвою «Марчін Бондарович. Стражник таємниці» відкрилася 10 березня і триватиме до 15 травня. Серед представлених робіт — і карикатури, опубліковані на сторінках «Дня».

Музей Карикатури ім. Ерика Липинського у Варшаві — єдиний у своєму роді заклад в Польщі і один з небагатьох в Європі. Він був створений ще 1978 року. За ці роки його оригінальна колекція зросла із 2500 експонатів до більш ніж 20-ти тисяч. Серед них — шедеври польської та світової карикатури — від вісімнадцятого століття до найсучасніших робіт.

Як розповіли «Дню» в музеї, долучення шпальти українського видання до виставки відбулося тут вперше. «Це, безумовно, одне з перших представлень сучасних українських ЗМІ в нашому музеї», — зазначила  в. о. директора Музею карикатур ім. Ерика Липинського Ельжбета Ласковська.

Втім, зазначають в Музеї карикатури — із українськими художниками тут добре знайомі. «Музей карикатури в своїй історії неодноразово запрошував на свої виставки карикатуристів і художників з України. На жаль, до сих пір нам не вдалося організувати подібну презентацію карикатур і сатиричних малюнків польських художників в Україні. Наші двосторонні стосунки не були настільки сильні, як ті, які підтримують сатиричні карикатуристи в Чехії, Словаччині чи навіть в Бельгії», — повідомили «Дню».

Хоча кілька років тому з’явилася ідея організувати спільну виставку сучасних польських і українських карикатуристів у Львові. Але реалізувати замисел так і не вдалося.

«Шаржі та карикатури українських художників були неодноразово представлені на виставках у Музеї карикатури в Варшаві. Були це як і індивідуальні експозиції, так і колективні виставки. 1995 року музей організував виставку під назвою «Шість разів», під час яких представили свої роботи, зокрема, Олег Дергачов і Володимир Казаневський. 2002 року ми провели персональну виставку робіт Олега Дергачова», — розповіли в Музеї карикатури.

Окрім цього, художники з України завжди широко представлені на легніцькому Сатириконі (legnickim Satyrykonie). Це конкурс-виставка, переможці якої також мають змогу представити свої роботи в варшавському Музеї карикатур.

А 2012 року музей спільно із Україною в рамках Євро-2012 провів конкурс карикатур «Футбол в грі». Тоді, розповіли «Дню» в Музеї карикатур, друге місце здобув  Володимир Казаневський з України.

Окрім цього, на інших виставках в Музеї карикатури були виставлені роботи таких художників, як Олександр Дубовський, Микола Капуста, Олекса Кустовський або Валерій Момот.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати