Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сім годин сну — не менше

Вчені вважають смертельно небезпечними не тільки недосип, а й надлишок сну
17 жовтня, 00:00

Дослідники з Університету Уорвіка й університетського коледжу Лондона встановили, що при хронічному недосипі ризик померти від серцево-судинного захворювання збільшується більш ніж удвічі. Проте, як виявилося, до такого ж ефекту призводить і надлишок сну.

У дослідженні, результати якого були представлені на засіданні Британського товариства сну, професор Франческо Каппучіо з медичної школи Університету Уорвіка разом зі своїми колегами спробував встановити, яким чином тривалість сну корелюється зі смертністю, пише gzt.ru. У проекті Whitehall II взяли участь 10 тисяч службовців. У своїй роботі вчені використали дані щодо смертності й тривалості сну в одній і тій самій групі «синіх комірців» протягом двох періодів їхнього життя (1985—1988 і 1992—1993 років).

Крім тривалості сну, вчені враховували безліч чинників: вік, стать, сімейний стан, стаж роботи, шкідливі звички, фізичну активність, споживання алкоголю, психологічний настрій людини та її оцінку власного здоров’я, індекс маси тіла, кров’яний тиск, рівень холестерину, а також наявність захворювань.

Після того як були зроблені поправки в розрахунках, дослідники змогли виявити вплив тривалості сну під час спостереження на рівень смертності через 11—17 років після нього. Прийнявши за основу ту групу службовців, які не міняли тривалостi сну з 1985 по 1988 і з 1992 по 1993 рік (дорослій людині лікарі звичайно рекомендують сім годин сну на добу), вчені побачили, як впливає скорочення сну на рівень смертності до 2004 року. У тих, хто спав п’ять годин або менше, ризик летального кінця зростав у середньому в 1,7 разу, а ризик померти від серцево-судинного захворювання — більш ніж удвічі.

Як пояснив професор Каппучіо, в сучасному індустріальному суспільстві сну відводять дедалі менше часу. «Це явище, яке пояснюється прагненням людей приділити більше часу роботі й дозвіллю, призвело до того, що пацієнти сьогодні набагато частіше, ніж 10 років тому, скаржаться на втому, перевтому і сонливість протягом робочого дня. Сон — це процес щодобового фізіологічного відновлення організму, і недосип в майбутньому може мати серйозні наслідки», — наголосив учений.

Цікаво, що дослідники також виявили: надлишок сну не менш шкідливий. Наприклад, рівень смертності серед тих службовців, хто спав по вісім і більше годин на добу, виявився в середньому вдвічі вищим порівняно з рівнем смертності тих, хто спить по сім годин. А втім, їхня смерть була викликана переважно причинами, які не мають ніякого відношення до серцево- судинних захворювань.

За словами Каппучіо, недосип відомий як чинник ризику, який призводить до надмірної маси тіла, високого тиску і діабету другого типу. «Іноді він стає причиною смертельного кінця, — розказав учений. — Проте вчені ще не з’ясували, чому надлишок сну, на відміну від недосипу, також може призводити до збільшення ризику смертності. Поки ми можемо лише припускати, що певну роль тут вiдiграють депресія, низький соціально- економічний статус людини». А головний висновок дослідження полягає в тому, що оптимальним для здоров’я людини є семигодинний сон, тоді як скорочення тривалості сну протягом тривалого періоду чи його збільшення можуть призвести до серйозних наслідків для організму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати