Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Валентина Терешкова — перша «феміністка» СРСР

09 листопада, 00:00

Журналісти між собою називають Терешкову «броньованою» жінкою. Мабуть тому, що вона довгий час не давала інтерв’ю. За останні 16 років Валентина Володимирівна не проронила жодного слова про себе. І от несподіваний поворот подій: 11 жовтня англійська громадська організація назвала Валентину Терешкову «Жінкою сторіччя» і на наше прохання про зустріч надійшла відповідь: «Приїжджайте!».

Ми зустрілися з нею в офісі Російського центру міжнародного наукового та культурного співробітництва при уряді РФ, який Валентина Володимирівна очолює вже 14 років. Гостинна господарка власноручно розлила по чашках чай, поклала на стіл цукерки «Космічні» .

— Скажіть чесно, вам не було страшно? Лише два роки після першого польоту людини в космос, раптом щось не спрацює, раптом розіб’єтеся...

— Про це не думала. Згодом на Землі усякі були почуття. Але більше — гордості і радості за те, що вдалося замість запланованих двох діб виконати тридобовий політ. Лучано Паваротті дивувався: «Як уявлю, що ви літали в космос, серце завмирає». А Фаїна Георгіївна Раневська говорила мені так: «Дитинка, я на третьому поверсі живу і боюся з балкона дивитися. А ти туди-сюди...» І вона багатозначно водила своїми величезними очима вгору-вниз.

— Психологи вважають, що жінка не може вирости сильною сама по собі. Її штовхають до прояву мужності або обставини, або чийсь приклад.

— Напевно прикладом для мене була моя мама. Мій батько загинув у фінську війну. Тільки в 1988 році я відшукала братську могилу в Карелії. Мамі було важко одній виховувати трьох дітей. На кожного з нас вона отримувала допомогу — по 50 карбованців. А буханець хліба коштував 200. Тому я рано пішла працювати

— Як мама відносилася до вашого захоплення парашутним спортом?

— Вона вважала, що це заняття для хлопчиськ. Кілька разів замикала мене вдома, не відпускала на аеродром, але я все одно втікала.

18 серпня 1961 року, у День повітряного флоту, ярославці зібралися на набережній. Прийшли мама, брат із сестрою. По гучномовцю повідомляють: стрибає Валентина Терешкова. Я приводнилася у Волгу. І от мокра підходжу до мами: «Ти бачила, як я стрибала?». А вона дуже серйозно відповідає: «Розіб’єшся, додому не приходь!». Я не казала їй, що потрапила в загін космонавтів, сказала лише, що в Москві продовжую займатися парашутним спортом. 16 червня 1963 року вона отримала чергового листа від мене. Сіла його читати, але тут прибігли сусіди: «Твоя Валя в космос полетіла!». А у нас не було телевізора і вона відповіла: «Не може бути, от вона пише, що стрибає з парашутом».

«ЗОРЯНА» ГОДИНА

— Кажуть, земна куля в ілюмінаторі космічного корабля — видовище, яке не може передати жодна фотографія...

— Чим далі ракета несе тебе від Землі, тим ближче ти стаєш до неї. Усіх космонавтів вражає, яка Земля маленька. І як важливо дбайливо відноситися до неї, тому що з космосу добре видно результати нерозумної діяльності людини.

Зараз багато говорять про загрози нашій планеті, що йдуть із глибин Всесвіту. Комети, астероїди й інші космічні тіла все частіше відвідують Сонячну систему. Ще в 1984 році ми говорили про створення міжнародної служби порятунку Землі. Може бути коли- небудь це буде реальністю.

— Після польоту в космос ваше життя одразу змінилося?

— І так, і ні. Здійснилася моя мрія отримати вищу авіаційну інженерну освіту. Я поступила до Військово-повітряної академії імені Жуковського і закінчила її в 1969 році. Мене і Юрія Гагаріна залишили в академії пошукувачами вченого ступеня. І в 1976 році я захистила кандидатську дисертацію. Звичайно, не просто було поєднувати навчання в академії з роботою, величезною кількістю зустрічей і на батьківщині, і за кордоном.

НЕПІД’ЄМНИЙ МУНДИР

— Ви дотепер залишаєтеся єдиною жінкою — командиром космічного корабля. Світлана Савицька, Олена Кондакова та й американські жінки-космонавти літали в складі екіпажів. А ви — одна. Важко було? Я переглядала пресу...

— Бозна що писали: і що мене нудило, і що лежала не підводячись. Але мій стан під час польоту зафіксовано приладами телеметрії, крім того все знімалося на кінокамеру. І при бажанні все це можна переглянути. Якби мені було так погано, як говорять, хіба змогла б я виконати заплановану програму. По зробленим мною з космосу знімкам і спостереженнями у науці існує цілий напрямок.

Звичайно, були величезні навантаження, особливо під час приземлення. Ніколи не забуду: піді мною величезне поле, поруч — озеро. І я думаю: «Невже приводнюся?» Одну-єдину жінку запустили в космос і та до озера втрапила. Але був дуже сильний вітер і мене віднесло убік. Це зараз апарат, що спускається, ще знаходиться в повітрі, а вертольоти вже довкола нього літають. Тоді нам потрібно було по рації за допомогою морзянки повідомити про своє місцезнаходження.

— Герой Радянського Союзу, кавалер п’яти орденів, нагороджена десятками медалей... Перша у світі жінка-космонавт і жінка-генерал... Кажуть, ваш мундир, обвішаний нагородами, важко підняти... Ви коли-небудь намагалися їх порахувати?

— Я пам’ятаю про усі.

— Вас назвали «Жінкою сторіччя» за політ у космос?

— За внесок в освоєння космічного простору й в екологічні розробки. Нинішня нагорода мене трохи здивувала, тому що в 1984 році ця ж асамблея назвала мене «Жінкою року».

— Чим займається асамблея?

— Ця англійська громадська організація займається в основному благодійною діяльністю на користь онкологічних хворих і не належить ні до однієї партії. Президент асамблеї маркіза Лотіанська через онкологічне захворювання втратила око. В очолювану нею асамблею входять жінки із самих різних сфер. Це і політичні діячі, і вчені, і представники благодійних організацій.

ТЕЛЕСКОП ДЛЯ ОНУКА

— Вас можна назвати першою «феміністкою» Радянського Союзу? Адже ви колись очолювали Комітет радянських жінок.

— Я думаю, що фемінізм — це своєрідна форма протесту жінок у боротьбі за свої права. Мені доводилося зустрічатися з багатьма представниками й керівниками феміністичних рухів. Взагалі ж вони нормальні жінки, хоча іноді якось незвично вдягаються чи інакше прагнуть привернути до себе увагу. Я не вважаю себе феміністкою, хоча в Комітеті нам доводилося боротися саме за права жінок. Ми отримували до двохсот тисяч листів на рік і до двадцяти тисяч відвідувачів приходили на прийом. Приїжджали цілими родинами. Одна з жінок з 13 дітьми прийшла до мене в кабінет. Скільки сліз я бачила, скільки болю... Одного разу у мене на столі навіть залишили новонароджену дитину...

— Ви сьогодні про що-небудь шкодуєте?

— Мені хотілося б, щоб мене ніколи не залишали мої близькі. Моя мама, мій чоловік, брат. Ці втрати для мене — незагойна рана.

З чоловіком, Юлієм Георгійовичем Шапошниковим, ми прожили разом майже 20 років. Він був талановитий хірург, дивна людина — чесна, добра. Скільки разів його піднімали серед ночі і викликали на операцію, мчався в госпіталь по першому заклику. Юлій усе своє життя присвятив боротьбі за продовження життя інших людей. На пам’ятнику йому я написала: «Світячи іншим, згоряєш сам».

— Онуку Альоші іноді вдається послухати казки з вуст рідної бабусі?

— А як же! Ми з ним багато читаємо. Він часто буває у мене в гостях. Йому виповнилося 5 років. Я привезла для нього з Лондона дитячий телескоп, багато розповідаю про зірки. А тепер він буде на них дивитися. Звичайно, як хлопчик, він обожнює і машинки, і літачки. Ми з ним весь час що-небудь збираємо. На жаль, зараз ніяк не можемо відремонтувати катер, там потрібний якийсь особливий клей.

— Він ще не знає, ким хоче стати?

— Каже, що льотчиком.

СПРАВКА «Дня»

ТЕРЕШКОВА Валентина Володимирівна (нар. 1937), космонавт. Льотчик-космонавт СРСР (1963), перша в світі жінка-космонавт, канд. техн. наук, полковник (1970), громадський діяч, Герой Радянського Союзу (1963). Політ на «Востоке-6» (червень 1963). Голова Комітету радянських жінок (1968—87), віце-президент Міжнародної демократичної федерації жінок з 1969. 1987—92 голова президії Спілки радянських товариств дружби і культурного зв’язку із зарубіжними країнами. З 1994 — керівник російського Центру міжнародної наукової і культурної співпраці.

Льотчик-космонавт СРСР, полковник-інженер, Герой Радянського Союзу — Терешкова (Ніколаєва-Терешкова) Валентина Володимирівна народилася 6 березня 1937 р. в селі Масленникове Тутаєвського району Ярославської обл. в родині колгоспника. З 1954 р. працювала на Ярославському шинному заводі, а з 1955 до 1960 р. — на ярославському комбінаті технічних тканин «Красный Перекоп». 1960 р. закінчила Ярославський заочний технікум легкої промисловості. Займалася парашутним спортом в Ярославському аероклубі. З 1962 р. зарахована в загін космонавтів, а 16—19 червня 1963 р. Терешкова першою з жінок здійснила політ у космос. У груповому польоті з В.Ф. Биковським пілотований Терешковою космічний корабель «Восток-6» зробив 48 обертів навколо Землі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати