Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Випадкові зустрічі» Вольса

22 вересня, 00:00
ОДНА З ФОТОРОБІТ ХУДОЖНИКА

«Вольс: фотографії, акварелі, графіка». Так називається виставка робіт офіційного фотографа Всесвітньої виставки у Парижі (1937), оригінального ілюстратора текстів Арто, Сартра, Кафки, художника Альфреда Отто Вольфганга Шульце (1913- 1951), яка днями відкрилася в Київському музеї російського мистецтва. Завдяки Інституту зв’язків із закордоном (м. Штутгарт) та Німецькому культурному центру Гете-Інститут у Києві твори Вольса вперше експонуються в Україні й до цього навряд чи були знайомі широкому українському загалу.

Вольс — особистість непересічна та неоднозначна. У мистецьких колах одні називають Вольса «проклятим художником», буття якого визначалося конфліктами з буржуазними нормами того часу, інші — представником «втраченого покоління». Дехто у відношенні до нього вживає навіть слово «неформальний». Так, у 50-х роках минулого століття творчість Вольса була надзвичайно новаторською й не дивно, що твори цього митця інтерпретують як запис руйнувань і розладів людини та її світу. Хоча експерименти з новими техніками та твори, вільні від мистецьких канонів, все ж відповідають настроям того часу.

Фото, акварелі, графіка... Вольс скрізь шукає незвичний кут зору, вибирає несподівані фрагменти навколишньої реальності та чужорідні співвідношення. Він зображує об’єкти, які не пасують і не належать одне одному. Вольс-фотограф створює фотографії, що навіюють враження незмінності. Здається, що все завжди було так і залишиться таким навіки. Як скомпоновані натюрморти, так і зафіксовані ним на плівку вітрини лахмітників, або стіни й мури з рештками афіш. У портретах — максимальне розслаблення людських фігур, звільнення від набутих і неприродних жестів. Вольс-художник здебільшого звертає увагу на природу. Його приваблюють деталі, тварини й рослини, каміння, а часто — лише частини організмів.

Вольс не розповідає і не зображує подій. Він дарує випадкові і несподівані зустрічі, створює художні світи, подорожуючи якими ми маємо можливість довідатись про настрої та душевні стани людини. Кожен по-своєму...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати