Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про ліки від самотності

Американський фотожурналіст Стів Маккаррі представив книгу про читання
27 січня, 09:46

Протягом 40 років фотограф фотоагентства Magnum Стів Маккаррі робив знімки людей з книжкою в руках. Об’їхав 30 країн світу.  Як повідомляє Фіона Макдональд у матеріалі для BBC Culture, нещодавно у видавництві Phaidon вийшла фотокнига «Стів Маккаррі: Про читання». У виданні зібрані знімки людей, які читають у найрізноманітніших ситуаціях і місцях — від сталеливарного заводу в Сербії до школи в Кашмірі. Люди, захоплені книжкою, здебільшого навіть не помічають, що їх фотографують.

«Люди, які читають книжки, рідко відчувають самотність чи нудьгу, бо в читанні вони знаходять розраду і просвітлення. Іноді це видно неозброєним оком. Бо обличчя людини, яка занурилася в книгу, часто випромінює світло», — пише у передмові до книжки Пол Теру.

На створення проекту Маккаррі надихнув легендарний угорський фотограф Андре Кертес, з яким він познайомився невдовзі після того, як переїхав до Нью-Йорка. «Найбільш цікаві з його знімків зображували людей під час читання. Він робив їх протягом 50 років, а потім 1971-го видав фотокнигу під назвою «Про читання». Альбом є даниною поваги таланту Кертеса, а також впливу його генія на мене», — розповідає Стів Маккаррі у вступі до книжки.

Маккаррі є володарем багатьох премій і нагород й відомий, зокрема, як автор фотографії «Афганська дівчинка», яка вперше з’явилася 1985 року на обкладинці журналу National Geographic.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати