Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Для кого карантин, а для кого адреналін

04 квітня, 10:57

Олексій Навальний (точніше - його московський штаб) порадував росіян новим розслідуванням, на цей раз безпосередньо пов'язаним з актуальною темою епідемії коронавирусу. Виявилося, що один дуже непростий московський «мажор» - 15-річний син віце-мера і голови транспортного департаменту Москви Максима Ліксутова Оскар потрапив в одну дуже неприємну історію, яка поки що для нього закінчилася успішно, але може мати далекосяжні наслідки. Напевно, коли мер Москви Сергій Собянін виголосив свою відому фразу про те, що «самі москвичі, досить велика їх частка, люблять поїздити по закордонах. Багато побували в Куршевелі, привезли звідти валізу вірусів», він прямо натякав на сина свого заступника, а може, і на самого віце-мера. Не буду сперечатися, що відсоток тих, хто їздить за кордон, серед москвичів набагато вище, ніж серед жителів інших російських регіонів. Але в фешенебельний Куршевель їздять далеко не всі і дуже не бідні москвичі або їх нащадки. І якщо не всі, то дуже багато з них упевнені, що коронавірус їх не візьме.

Максим Ліксутов відправив Оскара до Куршевеля в самий розпал епідемії в Європі (а може, і сам з ним поїхав). Сталося це в середині лютого, і звідти Оскар робив пости в соцмережах аж до 20-х чисел лютого. Нехай формальної заборони на поїздки до Європи і до Франції тоді ще не було, але мусив же розуміти Максим Станіславович, чим ризикує. Втім, Оскар виявився подібним до батька. Повернувшись з курорту, він не потрапив в карантин, хоча відповідне розпорядження вже діяло, і самоізолюватися теж не став. Проте успішно продовжив займатися тим, чим зазвичай займається московська «золота молодь». І, зокрема, як і раніше брав участь в нелегальних вуличних перегонах на автомобілях батьків. Але от горе, потрапив в ДТП разом з іншими «мажорами» -стрітрейсерами.

Колишня дружина Максима Тетяна Ліксутова, з якої разом з дітьми віце-мер продовжує проживати в одному будинку (очевидно, формальне розлучення знадобилося заради того, щоб не вказувати в декларації майно дружини), володіє, в тому числі, елітним Mercedes GLE 63s AMG з державним номером А008МО97. Але на одній з фотографій в Інтернеті на корпус цього автомобіля наклеєний досить легковажний напис MAJORKA PRIVATE, який не дуже пасує такій поважній пані та її чи то колишньому, чи теперішньому цивільному чоловікові. Виявляється, «мажорка приват» - це назва облікового запису в Instagram, який належить YouTube-каналу MAJORKA. А цей YouTube-канал присвячений екстремальному водінню і швидкісним перегонам міськими вулицями за участі стрітрейсерів-«мажорів», які викладають на каналі відповідні відеоролики. «Мажорка» на їхньому сленгу - це збіговисько «мажорів».

Так ось, серед оприлюднених відео є ролик, де автомобіль тієї ж моделі, що у Тетяни Ліксутовой, бере участь в гонках з іншою машиною. А за кермом «мерседеса» сидить людина на ім'я Oscar. Цей ролик був квапливо видалений, але люди Навального його оперативно перезалили. У ролику на секунду з'являється нік «nemajor_049». У телеграм-каналі цим аккаунтом користується людина на ім'я Оскар, там є кілька аватарок, на одній з яких - Максим Ліксутов з двома дітьми, яких звуть Роберт і Оскар. Відео з Оскаром є і в Instagram, причому там всі пости, нині закриті, це фотографії того ж самого Mercedes A008MO97. Оскар дуже любить гасати зі швидкістю 140 км / год, а оскільки в Москві мало де можна їздити з такою швидкістю, то за останній рік мати отримала за сина майже 40 штрафів за перевищення швидкості. Втім, фінансове благополуччя родини Ліксутових це навряд чи підірве - все-таки доларові мільйонери! Взагалі-то Оскар занадто юний, щоб водити машину. Але, за його словами, поліцейські, які його зупиняють, згодом відпускають. І в Росії навіть не виникає питань, чому. Недарма на машині Оскара блатний номер серії AMO97.

Пандемія коронавирусу почалася у Франції, як і в інших країнах Західної Європи, саме в лютому, і Сергій Собянін закликав усіх, хто повернувся з Європи, самоізолюватися. Але Ліксутов-молодший, безсумнівно, з відома Ліксутова-старшого, ці рекомендації проігнорував. Максим Ліксутов теж був у відпустці в середині - другій половині лютого, але невідомо, чи то з сином в Куршевелі, чи десь в іншому місці. Але в будь-якому випадку, оскільки з сином він живе в одному будинку, Максиму Станіславовичу теж варто було б самоізолюватися на час карантину. Але він це не зробив, що, мабуть, не дуже сподобалося Собяніну, з яким Ліксутов-старший напевно спілкувався по службових і неслужбових справах після приїзду сина з Франції (а може, і сам звідти приїхав), та ще руку не раз тиснув, причому без всяких рукавичок. А з’явилася вся ця історія тому, що після повернення з Куршевеля Оскар влаштував ДТП, вилетівши на зустрічну смугу руху, на щастя, без серйозних наслідків для себе та інших учасників інциденту.

Весь час дивуюся, наскільки представники російської еліти безтурботні тоді, коли загроза є невидимою і ніби не спрямованою проти них особисто. Епідемія, нехай навіть смертельно небезпечного захворювання, як раз і розглядається як загроза, якою можна знехтувати. Що нам коронавірус, нам з нашими грошима море по коліно! А вже про те, що вони можуть заразити ще десятки людей, Максим Ліксутов і люди його штибу взагалі не звикли замислюватися. Оскар-то що, він - підліток-нетяма, що з нього візьмеш. Але ось тато - віце-мер російської столиці, мусить бути людиною серйозною і відповідальною, а він лише потурає примхам улюбленого синочка. У будь-якій західній демократичній країні після такого скандалу, та ще в розпал епідемії, чиновник такого рівня негайно подав би у відставку. Однак Сергій Семенович не поспішає поки що звільняти Максима Станіславовича. А новина про розслідування, присвячене Ліксутову-молодшому, була оперативно видалена з сайту радіостанції «Ехо Москви» під надуманим приводом, але, цілком ймовірно, на наполегливе прохання з боку московської влади. Виходить, Сергій Собянін, як і Максим Ликсутов, дійсно вірить, що мають бути два карантини - один, максимально жорсткий, для основної маси населення, і інший, максимально прихильний до людей багатих, відомих і впливових, з якими все одно нічого не може статися, тому що вони особливі. На жаль, епідемія дуже скоро може змусити їх переглянути свої переконання.

Борис СОКОЛОВ, професор, Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати