Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кому війна, а кому...

06 червня, 14:51

Протягом останніх тижнів вдалося поспілкуватися з керівниками найбільших підприємств Східної Європи, які виробляють боєприпаси, а також експертами цього сегменту ринку озброєння.

На думку фахівців, загальний обсяг пропозицій з комерційних поставок в Україну боєприпасів «радянських» калібрів на понад мільярд доларів перевищує залишки кондиційних боєприпасів, доступних для продажу з військових складів, а також сумарні можливості їх виробництва до кінця поточного року.

При цьому йдеться не про спам, який відкидається ще на вході, а про пропозиції, що розглядаються Міністерством оборони. Іншими словами, аферисти з міжнародного ринку озброєння та їхні українські «провайдери» намагаються продати воюючій країні повітря замість гостро необхідних боєприпасів. Тобто існує реальна загроза, по-перше, втратити величезні кошти і, по-друге, «просісти» з забезпеченням армії.

На жаль, це не єдина загроза такого роду. Обсяг пропозицій з постачання Міністерству оборони некондиційних боєприпасів під виглядом нових теж сягає кількох сотень мільйонів доларів США.

І останнє. Ринок озброєння аморальний за своєю природою. Але навіть тут існує етикет, який наразі активно порушується міжнародними та українськими ділками, що пропонують товар втричі дорожчий за реальні ціни виробників. А це знову мільярди доларів, розкладені по своїх та чиновницьких кишенях.

Пропоную вважати цей текст попередженням і для продавців, і для покупців, а також для тих, хто за родом служби зобов'язаний захищати інтереси держави. Наводити приклади угод немає потреби. Українським правоохоронцям вони відомі.

Андрій СЕНЧЕНКО, голова громадського правозахисного руху «Сила права»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати