Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Політика «розборок»

З України було депортовано трьох грузинських громадян
25 жовтня, 10:07

Колишній водій екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі Михайло Абзіанідзе, інструктор української Нацгвардії Давид Макишвілі та колишній начальник охорони екс-президента Грузії Георгій Рубашвілі депортовані на Батьківщину. Про це повідомив сам Саакашвілі в притаманному йому експресивному стилі і спільно з іншими членами його партії «Рух нових сил» принесли відповідну «заяву про злочин» до Генпрокуратури.

«Їх просто зловили посеред вулиці, мішок на голову — і в державний український літак. Усі вони вийшли на зв’язок, вони перебувають у Тбілісі, — повідомив Саакашвілі. — Порушені всі права людини. Якщо людину депортують, мають бути суди, оформлення документів, апеляція, адвокати...». Ці грузини, на відміну від самого Саакашвилі, за попередньою інформацією, мали посвідки на проживання в Україні. МВС спростовує заяви Саакашвілі про тортури щодо зазначених осіб.

У понеділок Державна міграційна служба офіційно пояснила, що стосовно двох громадян Грузії, за поданнями компетентних органів, територіальними органами ДМС у вересні цього року було скасовано дозволи на проживання та анульовано відповідні посвідки. Натомість у встановлений законодавством термін ці особи територію України не залишили. Третій громадянин Грузії — Давид Макишвілі — протягом тривалого часу перебував на території держави незаконно.

До Давида Макішвілі в цій трійці депортованих особлива увага. Він є підполковником грузинської армії у відставці, протягом чотирьох років служив у французькому Іноземному легіоні, згодом повернувся до Грузії, командував розвідувальною ротою під час російсько-грузинської війни, був начальником розвідки бригади легкої піхоти, командиром бригади спецназу, служив у місіях НАТО в Косово, Африці, Афганістані, Іраку. Тобто це людина з досить серйозним досвідом, який міг би бути в пригоді Україні, куди він приїхав влітку 2014-го. Тут уже у складі волонтерського навчального центру «Патріот» Макішвілі брав участь у підготовці підрозділів ЗСУ, НГУ, МВС. Окрім того, він особисто воював у АТО.

«Мені соромно, як Україна вчинила з Давидом Макішвілі, — написав блогер Юрій Бутусов на своїй сторінці в facebook, — вважаю, що його депортація глибоко несправедлива, і державні органи повинні об’єктивно розглянути ситуацію, і відновити справедливість. Якихось два роки тому, коли Саакашвілі був другом Порошенка, брав участь у виборчій кампанії «БПП» і бив по всіх опонентах, які заважали Петрові Олексійовичу, прихід грузинів у владу державна пропаганда піарила, як видатне досягнення, це було модно. Але Давид тоді займався суто військовими питаннями, його поруч з Саакашвілі тоді не було, він не брав участі в цій політичній грі, не влазив у жодні «теми», і не намагався отримати якусь посаду ближче до знаменитих співвітчизників».

Безумовно, існує очевидний зв’язок між депортацією згаданих осіб і конфронтацією між Президентом України та його колишнім грузинським колегою, який останнім часом переступає межі, розхитуючи внутрішню ситуацію в країні. Експерти зазначають, що таким чином Порошенко прагне «поквитатись» із самим Саакашвілі, який усупереч законів (адже був офіційно позбавлений українського громадянства) нещодавно перетнув кордон України. І це при тому, що тема порушення українських кордонів останні чотири роки є вкрай болючою. Та разом із правовим та політичним аспектом очевидним є ще й моральний фактор. Почнемо з того, що Порошенко як формально забрав у Саакашвілі громадянство, так формально його і давав (за одну ніч), чим наочно продемонстрував нехтування цим базовим для держави інститутом. Тепер ми бачимо, що не маючи змоги, знову таки формально, «приструнити» опонента, який фактично завдяки поведінці Порошенка набирає політичні бали, голова держави позбавляє його оточення.

У суспільстві від того все більше відчувається двоїстість стандартів поведінки влади, яка не гребує висиляти з країни водіїв і охоронців Саакашвілі. І це на тлі наявності українського громадянства у сепаратистів, які зрадили Батьківщину (вже не кажучи про досі легітимну наявність у них державних звань і нагород), деякі з яких не лише не депортовані з України, а й залишилися на волі (наприклад, Неля Штепа). В цей же час Порошенко використовуючи правоохоронців і формальні приводи зводить політичні рахунки з тими, хто для нього здається незручним особисто. Враховуючи цінний досвід згаданого Давида Макішвілі, бачимо, що політичні суперечки між конкретними персонами і силами, вдаряють не лише по іміджу Президента. Ці ігри, маніпуляції та сварки цілять по іміджу та інтересам держави в цілому.

P.S. На зустрічі з журналістами у вівторок Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Саакашвілі привіз в Україну і намагався легалізувати 20 грузин, які нібито повинні були займатися культурною діяльністю, але жоден з них культурою в Україні ніколи не займався. За словами Луценка на сьогодні всі ці люди не мають підстав перебувати в Україні, тому що їхні документи були сфальсифіковані і додав: «Таким чином, ці 20 осіб мають усі підстави бути виселеними з України, що і здійснюється силами Міграційної служби України».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати