Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи буде створено батальйони "Слов'янськ" та "Краматорськ"?

Про різницю в настроях Слов'янська та Краматорська порівняно з рештою Донбасу

Північну частину Донецької області лише умовно можна називати Донбасом. Насправді це Слобожанська Україна. В свій час ці землі були частиною Ізюмського козацтва та Харківської губернії. Тутешнє вільнодумство завжди сильно відрізняло цей край від решти Донеччини. Підтверджується це даними про голосування на президентських виборах 2004 та 2010 років. Якщо порівняти результати голосувань по Донецькій області з Слов'янськом та Краматорськом, то різниця очевидна:

2010 рік - 90,44% за Януковича по Донецькій області проти 86,57%  в Краматорському окрузі;

2004 рік - 93,54% за Януковича по Донецькій області проти 87,94% в Краматорському окрузі.

Інакодумство в роки безроздільного правління Януковича тут проявлялося в його меншій електоральній підтримці. В основі був більший вплив аграрної Центральної України та значна кількість інтелігенції в Краматорську. Фактично в межах однієї області функціонувало три політичні зони - Північна (Краматорська агломерація), Центральна-головна (Донецько-Макіївська) та Південна (Маріуполь). Традиційно, Краматорськ та Маріуполь протистояли Донецьку.

Наразі невідомо, як змінилися настрої населення, адже голосування 25 травня в Краматорську не проводилося. Але про настрої в Північній частині Донеччини найкраще зараз свідчитиме те, чи виникнуть в складі батальйонів територіальної оборони МВС відповідні підрозділи - "Краматорськ" та "Слов'янськ". Пізніше саме вони можуть стати основою для створення муніципальної міліції, яку на цих територіях фактично потрібно створювати з нуля.

п.с.

На малюнку - басейн річки Казений Торець, земель де козаками було засновано укріплення Тор (нині Слов'янськ) та селище Крам на Торі (нині Краматорськ).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати