Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хроніки спротиву. Одного сонячного дня

12 квітня, 12:47

Подивився на вихідних старий британський фільм «Ми зустрінемося знову»  з Вірою Лінн у головній ролі.

Віра - співачка традиційної естради, прославлена як «Душечка збройних сил» (the Forces' Sweetheart). Її музичні записи були надзвичайно популярними під час Другої світової, особливо серед військовослужбовців.

На відміну від інших “солдатських Мадонн” – таких, як дещо саркастична Марлен Дітріх і драматична Едіт Піаф -  Лінн брала саме задушевністю, підкресленою фемінністю: це голос жінки, що звертається безпосередньо до тебе, чекає саме тебе з фронту. Власне, її найвідоміша пісня називається «Ми зустрінемося знову» (We'll Meet Again) – вона вперше виконала її в 1939, на самому початку війни, нею й завершується фільм, знятий у Лондоні в 1943.

«Ми зустрінемося знову» - нехитра стрічка; основне завдання, вочевидь – якомога більше показати співаючу Віру у всіх можливих ракурсах. Але ось дивишся це наївне чорно-біле кіно з його простими (але не дурними) жартами, зафільмоване під німецькими бомбами (котрі влучають то в церкву, то в паб, то в музей – щось до  болю знайоме, правда?), і думаєш, наскільки ж воно відгукується зараз своїм напівдитячим оптимізмом, а надто фінальною сценою, де Віра співає перед повним парком військових ту саму We'll Meet Again, і їй вторить цілий хор вояків.

Наша війна не завершиться швидко, і нам потрібні будуть різні фільми навіть під час боїв – в тому числі й такі, обов’язково.

В 1979 тодішній лідер Pink Floyd Роджер Вотерс написав свою пісню про Віру:

Чи пам'ятає тут хтось Віру Лінн?

Чи пам'ятає її слова про те,

Що ми знову побачимося

Якось сонячним днем?

Пам’ятаємо, Роджер, пам’ятаємо. А ось про тебе, що на старості літ перетворився на російського холуя, якось підзабули.

Так що…

Ми зустрінемося знову.

Не знаю де,

Не знаю коли,

Але я знаю, ми зустрінемося знову

Одного сонячного дня.

Так і буде.

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, “День”

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати