Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нова роль бібліотеки в житті громади

11 листопада, 15:07

Бібліотека – концентрований символ культури. Наприклад, якщо в невеликому селі закривають бібліотеку, всім стає ясно: місце безперспективне. Це по-перше.

По-друге, бібліотека – єдине місце, де можна безкоштовно отримати відповіді на питання, які тебе хвилюють. Скрізь за інформацію так чи інакше доводиться платити. Бібліотека – як склалося останні 200 років – загальнодоступна і безкоштовна.

По-третє, у бібліотеці є люди, які готують інформацію і надають в потрібному тобі вигляді.

І по-четверте. У бібліотеки є соціальна функція. Бібліотека традиційно компенсує відсутність важливих інституцій, що дають людям можливість спілкуватися, висловлюватися, розкривати душу. Багато людей ходять до бібліотеки кожен день і проводять час в читальному залі з ранку до вечора. Для декого бібліотека – це спосіб життя.

Водночас сьогодні, окрім традиційних послуг, бібліотеки активно розвиваються та впроваджують нові послуги та сервіси. Отже, цей огляд присвячено тому, що можна робити в українських бібліотеках.  

Провести благодійний квартирник

У Бібліотеці КПІ (Науково-технічна бібліотека ім. Г.І. Денисенка Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського») студенти організували благодійний квартирник.

На бібліотечній сцені відіграли концерт відомі українські гурти YUKO, Epolets та Bahroma й талановиті студенти КПІ.

Затишна атмосфера, душевна музика та благородна мета – благодійний квартирник організували, щоб зібрати кошти на лікування онкохворих дітей.

Відео, як це відбувалось, тут – http://bit.ly/2qkXds4

Почитати улюблену книгу собаці


ФОТО КІМІКО ТАКАРА


Кіміко Такара (пес) запрошує маленьких (і не дуже) читачів на побачення до Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара. Кожен зможе відчути на собі дивовижний ефект від поєднання читання з елементами каністерапії. Читання з пухнастим другом є звичайною справою у деяких бібліотеках та школах Японії, Фінляндії та США. Адже така вправа має терапевтичний ефект: людина заспокоюється, знімає стрес, досягає емоційної рівноваги. А діти ще й формують любов до книги, опановують навички грамотного та правильного читання.

Скористатись послугою «Бібліоняня»



Центральна бібліотека для дітей Запоріжжя переобладнала читальний зал молодшого відділу в ігрову кімнату, де надається унікальна послуга «Бібліоняня», що розрахована для дітей віком від 3-х років. Батьки із задоволенням залишають своє чадо на одну годину під наглядом бібліотекаря. Він займається з дитиною розвиваючими іграми, читає книги, проводить творчі заняття. Чудово, що така послуга починає з'являтися у багатьох бібліотеках України.

Навчитися друкувати на 3D-принтері



Творчий майданчик «Maker Space» діє у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара. Саме тут мешканці Херсону мають унікальну можливість самим вирізати фігурки на плотері, набути практичного досвіду використання 3D-принтера «Mankati», а також отримати навички роботи з програмою для підготовки та обробки 3D-моделей «ULTIMAKER CURA». А ще тут можна користуватись 3D-ручками, ігровою консоллю «PlayStation 4 Pro», інтерактивним столиком, ручкою «Ting», що читає німецькою, обладнанням для полегшення читання людям із вадами зору та пристроєм для читання шрифтом Брайля.

Отримати доступ до світових наукових колекцій та скористатись послугою «антиплагіат»

Бібліотека Житомирського національного агроекологічного університету особливу увагу приділяє популяризації культури академічної доброчесності. У бібліотеці надається послуга перевірки робіт на наявність плагіату. Скористатися цією послугою може кожен користувач, до того ж анонімно. Вартість перевірки є однією з найдешевших в Україні (1,80 грн за одну сторінку). Можлива перевірка як повного варіанту роботи, так і фрагментів тексту за бажанням автора. Бібліотека співпрацює з офіційними компаніями, що надають доступ до антиплагіатних систем перевірки Unicheck та Strike Plagiarism. Тому перевірка робіт є безпечною, на відміну від безкоштовних онлайн-сервісів, які використовують завантажені роботи з метою продажу.

Також більшість університетських бібліотек надають доступ до наукометричних баз даних Web of Science, Scopus, повнотекстових баз даних, повнотекстових наукових журналів, дослідницьких праць з різних країн світу та з багатьох галузей знань, доступи до електронних колекцій наукової періодики й баз даних провідних наукових видавництв.

Вивчити іноземні мови

Тернопільська обласна бібліотека для молоді працює для розвитку громади міста й області, покращення ділових та професійних навичок мешканців, зміцнення громадянської позиції, а також допомагає у вивченні іноземних мов. Бібліотека організовує та проводить мовні табори з вивчення англійської, польської, німецької, а також спеціалізованої англійської для ІТ-спеціалістів. Тренерами мовних клубів та таборів стають волонтери з Корпусу миру, Міжнародної молодіжної організації AIESEC, США, Канади тощо.

Прийти на кіносеанс до бібліотеки

Центральна бібліотека ім. М. Л. Кропивницького Миколаєва – одна із багатьох бібліотек України, де проходять кіносеанси. Бібліотека співпрацює з компанією Arthouse Traffic, яка в межах програми «Кіноклуб» надає некомерційним організаціям право безкоштовного показу нових зарубіжних фільмів. Зокрема, в жовтні за підтримки Посольства Швейцарії в Україні в Миколаєві відбувся невеликий «Фестиваль швейцарського кіно», на якому містянам показали найбільш відомі й титуловані кінострічки цієї країни останніх років («За вітром», «Мрія Катріни», «Щасливий Лазар», «Невинний»).

Окрім цього, бібліотека шукає партнерів і серед українських кінотворців. Так, 1 листопада відбулася прем'єра документального фільму «Ukraїner. The Movie» проєкту Ukraїner. Вона зібрала понад 100 глядачів, які мали змогу подивитися стрічку.

«Чому людям це подобається? Тому що в сучасних умовах створення й побутування інформації бібліотека залишається конкурентоспроможним місцем для навчання, спілкування та грамотного споживання інформації. Кіноклуб як проєкт є важливим на цьому шляху. Люди люблять дивитися кіно і спілкуватися. Чому б не надати їм таку можливість, запросивши на покази та обговорення фільмів після кіносеансу? А безкоштовний вхід робить такі зустрічі ще більш привабливими. Саме тому в нас є уже своя невелика, але постійна аудиторія. Сподіваюся, надалі вона зростатиме», –розповідає Дмитро Семчишин, координатор кіноклубу. Детальніше про це тут – https://youtu.be/Fhg5sNCr_5w

Відсвяткувати день народження



Попит породжує пропозицію. Так, два роки тому до Львівської обласної бібліотеки для дітей звернулися батьки з проханням провести у бібліотеці день народження їхнього семирічного сина. «Якщо дитячі розважальні центри вас втомлюють так само, як і мене, а ресторани не в захваті приймати вашу компанію як мінімум з 10 дітей і 15 дорослих, тоді всім рекомендую дуже приязну для діток, затишну і комфортну Львівську обласну бібліотеку для дітей. Тут вас приязно зустрінуть, обговорять з вами сценарій свята, врахують всі побажання, і на свята ви будете мати щасливих діток, які розгадують загадки, мають змагання, лотереї і отримують за це нагороди. Як мінімум половина наших гостей зі свята піде записуватись в цю бібліотеку і буде більше читати з дітками», – поділилася мама іменинника.
За два роки існування послуги бібліотека провела вже кілька вечірок для дітей у таких стилях: пірати, космос, полярна зірка, ніндзяго, My Little Pony. Ці свята супроводжуються книгами, квестами та інтелектуальними іграми. Бо це ж бібліотека :) .

Відвідати інклюзивний театр



«Звичайна роль – особливий актор» – саме таку назву має інклюзивний театр для людей з особливими потребами при Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара. Театр існує вже два роки і працює у форматі open space – відкритого простору для всіх охочих. До театру можуть долучитися навіть наймолодші особливі актори.

Для всіх учасників театр є не тільки творчим майданчиком, а й місцем спілкування, підтримки та соціалізації. «Тут усі спілкуються на рівних, вчаться домовлятися та співпрацювати, адже участь у виставі беруть і дітки з особливими потребами, і звичайні дітки», – говорить Тетяна Михайлова, мати двох дівчаток.

Перевірити стан здоров’я

Центральна районна бібліотека ім. П. Г. Тичини Києва стала одним із пунктів, де всі охочі мали можливість безкоштовно пройти медичне обстеження. Зокрема, отримати первинні консультації щодо стану здоров’я, пройти експрес-тестування на неінфекційні захворювання, перевірити рівень цукру та холестерину в крові, виміряти артеріальний тиск, визначити індекс маси тіла. Це стало можливим завдяки участі бібліотеки у проєкті «Лікар у Вашому домі», ініційованому Київською міською державною адміністрацією. Детальніше про проєкт тут – http://bit.ly/2NjKmiV

Оксана БОЯРИНОВА, членкиня ВГО «Українська бібліотечна асоціація»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати