Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розмова ні про що біля каміна, якого немає

15 листопада, 10:39

Написала і переполохалася — як це немає, адже вже років 15 домашню інсталяцію називаю каміном, щоправда, розуміючи, що людина наполегливо не бажає випорскувати зі своїх ілюзій, на певному відтинку життя, може виглядати, в кращому разі, наївною. Про останні визначення здогадуюся, але відразу від них відмахуюся, ну і що — адже всі витівки вкладаються в особистий бюджет. Коли ми вирішили теревенити ні про що — то не позначили ні про тарифи, ні про землю, ні про кризу професіоналізму (аби не крали як попередня натура), але цього ж замало, ні про всякі політичні хороводи, що часто переростають в рукопашне танго, румбу, фокстрот або ще щось, чого не знаю. «Хороших мужиків у тому числі, і в політику, потрібно відбирати ще щенятами», — почула закінчення фрази, повернувшись з кавовими смаколиками з кухні. «Повтори, — попрохала гостю, — не хочу втрачати нитку розмови». Мої подружки були не проти, адже вечір біля каміна лише починався. Мій камін — це по суті колишня чорна матова  прямокутна тумбочка-футляр, з якої я вийняла всі внутрішні полиці, утворивши гніздо, та вбудувала в неї прегарну, абсолютно ексклюзивну лампу — ліхтар з особливого товстого червоного скла. Ліхтар цей — творіння талановитих шістдесятників, зроблений свого часу за індивідуальним замовленням. Що казати, такий і сам по собі камін, але засвічений в гнізді, оточений усілякими дрібницями: чорноморськими камінчиками з зібраними в Ялті років десять тому керамічними глечиками, розміром зо три нігтики, купленими на Андріївському узвозі, маленькими підсвічниками,  привезеними звідусіль, сріблястим силуетом на чорному металі з Андріївської церкви лише посилює затишок. Того вечора зібралися давні подружки-базіки навіть у чомусь простачки від своєї зайвої довірливості, а вона в основному зараз карана, але про це навіть не згадали — навіщо псувати спілкування. Мої гості, лише повернулися з передаукціонного показу пропозицій на одному листопадовому аукціоні, і тому, забувши про те, що сьогодні це все, неначе  прямо не для них, але знаючи прекрасно мистецтво післявоєнне і сучасне, в однієї навіть була своя галерея, щосили захоплювалися, мовляв, ну що дасть цей аукціон, адже в основному лише пропозиції. Те, що в 80-ті роки скуповувалося за угодовані «дензнаки», зараз, звичайно, можна виставити з непоганою ціною, але, швидше за все, не куплять, усі хочуть дешевше, хоч вважають, що сьогодні і варто купувати. У залі — картини Яблонського, Глущенка, Марчука. В організаторів немає упевненості, що зможуть продати — неймовірно низький купівельний ринок — хто виїхав, хто збіднів, хто все зрозумів.

«Що зрозумів?» Хором запитали ми. «Так, картина вартує рівно стільки, скільки може дати розуміючий покупець  цієї миті, — категорично виголосила вона своє вельми спірне твердження у відповідь. — Прийшла до висновку, — продовжувала, що будь-який авангард приховує одну свою слабкість — при слушній нагоді, він може перетворитися на класику — в своїй старості, звичайно». Як ми, засміялися дружно кавові співрозмовниці, причому, без жодного смутку. «Адже правильне життя, — нагадала вона, а ми дружно продовжили, знаючи напам’ять її фразу — це коли отримуєш задоволення від того, що вмієш і що маєш. Зрозуміло, що ностальгічне паломництво у всякий жаль у нас  не приживається, а будь-яка баєчка в правильній, як для чергового грошового мішка аранжування, у нас швидко розкладається, ніби на молекули, і істина стає голою. «Щоправда, перед хамством, я пасую, — зізналася  нам інша гостя. — Якось завітала до салону, досить багатого, отримавши на свій день народження в подарунок сертифікат на день догляду, по суті, часу для себе. Почала з педикюру, але у зв’язку з частковим ремонтом, в залі одночасно працювали два майстри і два крісла для клієнтів. Поруч сіла якась особа, власниця олігархічних замашок, упевнена, десь запозичених і погано скопійованих. Протягом двох годин вона, користуючись жаргоном цієї перукарні, стала «педиком». Уточню, що є ще «масик» — масаж», «манік» — манікюр, «космічки» косметологічні послуги. Звернула  увагу, що сиділа вона з абсолютно розлюченим обличчям і ретельно намагалася вдихнути в себе (це слово не люблю) позитив. Ще подумала механічно — у неї, схоже, усмішлива депресія. Де необхідно — замаскована приклеєною усмішкою, а коли можна не прикидатися — то ось так: гнітюча негативна петля від вигорання, від гонки, бажання наздогнати і перегнати. Награність була  в такому обсязі, що все у неї виходило погано, та й господарську мобілку теж   шарпало. Коли вкотре пролунав дзвінок, вона командним голосом крикнула нам: тихіше, замовкніть всі. Навіть якщо б випадково вжила слово «будь ласка», воно було все одно недоречним через хамський тон, але і це в її голові не промайнуло. Повсякчас когось повчала у слухавку, смішно упиваючись знанням теми, імперська поблажливість до безглуздості, клоновані рекомендації, блоки-заготовки із затертих порад вимушені були слухати всі — ті, у кого ноги у воді, майстер працює, не підеш. Звичайно, і персонал і клієнт зробили їй зауваження, але, самі розумієте, її внутрішня загнаність, мабуть, поганий сон, можливо, вічна заздрість до успішніших, притупила і реакцію на чужу думку. Щоправда, в одному  пані в тренді — депресуха на обличчі, тут ні «манік», ні «педик», ні «масик» їй не допоможуть — концентрація озлобленості була щільною. Чесно  кажучи, я не відпочила в салоні, а втомилася, щоправда, потім масаж повернув  до життя. Звичайно, не варта ця особа такого детального аналізу, дрібна дуже, але мене здивувала перукарська статистика — 10 відсотків усіх відвідувачів поводяться хамським чином».

Кава була випита, заварний крем з’їдений, і ми пригадали, що планували прикрасити мій французький балкончик, шириною один крок. Подруженьки мої злегка бурчали: що ти надумала, прикрашати балкон до Нового року, до якого ще півтора місяці, а листопад поводиться так нахабно, і сонце збиває всілякі новорічні чекання. Ну, лише не у мене, — твердо відповіла їм, і ми розпочали. Зелена гірлянда оживила  витончену решіточку, а уздовж неї ми ще привісили великого вітражного метелика. Його яскравість сподобається, впевнена, сонцю, і вони гратимуться в сонячні зайчики, та і прибере навіть у тих, хто погляне, хоч і згодна, трохи раніше, ніж належить, мимохідь настрій кольору картоплі, що перезимувала, якщо і було. Тепер і прокидаюся і засинаю, споглядаючи через скло  в підлогу того новорічного метелика (пробач, сріблястий щуре)  і усміхаюся  чомусь, сама не знаю чому.

І ще неодмінно запалю суху ялівцеву гілочку, привезену, як завжди з дачі. Кажуть, що гектар ялівцевого лісу може оздоровити повітря великого міста.

Як нам усім не вистачає того гектара, але собі обов’язково подарую вічний аромат, біля каміна, якого немає.

Hand made.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати