Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що читають донеччани?

11 вересня, 17:16

У Львові триває «Форум видавців», слово «книга» не сходить з вуст українців, а тому саме час зазирнути до інтелектуального Донецьку та дізнатися на якій хвилі знаходяться мешканці східного регіону.

Хітом продажу досі є «50 відтінків сірого» Еріки Леонард. Серед улюблених також фігурує французький письменник та драматург Ерік Шмітт, чиї п’єси ставлять у Донецькому драматичному театрі. Стабільно тримається інтерес до поезії Ліни Костенко, трохи менше цікавляться її «Записками українського самашедшого», також популярні «Нація», «Солодка Даруся» Марії Матіос.

Цікавою є тенденція до збільшення інтересу до подорожньої літератури. Наприклад, Пітер Мейл, який пише художні книжки-гіди по Європі, або роман-подорож «Шантарам», який написав найвідоміший злочинець Австралії Грегорі Девід Робертс. Можливо, така тенденція зумовлена тим, що донеччани почали знаходити можливості побачити світ, або ж навпаки хочуть поїхати але не можуть і таким чином подорожують за допомогою книги.

Також активно купують книжки, які було екранізовано. Лідер – «Великий Гетсби» та його автор Френсіс Фіцджеральд. Інші тексти цього письменника також дуже цікавлять східного читача, а це достатньо інтелектуальна пожива для мозку.

«Через те, що регіон російськомовний більшим попитом користується світова класика та книжки російською мовою. Але це можна пояснити не лише тим, що донеччани нібито не схильні до українського, а й тим, що до нас чомусь не так часто приїжджають письменники з презентаціями своїх книг, а такі зустрічі дуже б стимулювали людей. Не усі українські видавництва готові співпрацювати з книжковими магазинами регіону. Нас завжди чомусь недооцінюють. А між тим донецькі читачі давно вже зрозуміли, що Коельо – це не філософія, а вода. Наша публіка готова читати щось більш серйозне та розумне», - розповіла «Дню» консультант центральної книжкової крамниці.

Під час свого першого візиту у Донецьк головний редактор львівського «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка визначила можливі причини проблем розповсюдження книг: «Українська книга на території України - це екзотична квітка. Вона потрапляє далеко не у всі книгарні. На це є об'єктивні причини. Наприклад, багато книжкових мереж України не є власністю українського капіталу, це - куплений бізнес, куплений росіянами".

Серед поціновувачів глибокого чи не найбільше молоді. Студентка Донецького національного університету Юлія БАЛКА розповідає: «Я думаю, що сьогодні донеччани  все більш звертаються до книги. Цього літа в Києві була відкрита велика електронна бібліотека на Хрещатику, де кожен мав змогу завантажити у свій гаджет текст, який довподоби. Сподіваюсь, що в Донецьку буде використана така ж сама система, бо бажаючих буде багато».

Історична тематика не є забутою, а навпаки інтерес до неї серед молоді тільки розпалюється: «Я читаю таких авторів як Богдан Сушинський, Сергій Жадан, Ліна Косенко, бо мене дуже цікавить історична тема та я хочу підтримати тираж цих книжок. У мене багато знайомих, які обирають україномовні тексти 18-20 століть. Можна сказати, що це своєрідна мода на українську літературу. У планах ще бібліотека газети «День», особливо хочу придбати  книгу «Україну incognita», бо я впевнений, що це, власне, український погляд на українську історію», - зазначає Віталій ОВЧАРЕНКО, аспірант історичного факультету Донецького національного університету.

Інженер залізничної станції Ольга МІРОШНІЧЕНКО зазначає: «Зараз я перечитую класику, для того, щоб зрозуміти наскільки змінилося моє сприйняття тексту з плином часу. Я намагаюся не відставати від тенденцій, бо мене хвилює якість нашої літератури. Звичайно, дуже захоплююсь й українськими класиками. Поезія Лесі Українки для мене особлива та завжди актуальна. Також з останнього – це Стефан Цвейг, Еміль Золя та ще чимало світових визнаних авторів. Читати ніколи не пізно, розвиватися ніколи не рано. Хочу сказати, що у нашому регіоні мені завжди є з ким поспілкуватися та обговорити останні літературні новинки».

Отже, книжки мають попит, а розум знов у тренді. Газета «День» також долучається до популяризації розумного та патріотичного й пропонує свою бібліотеку, книжки якої можна замовити на сайті, або почитати у Донецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Крупської та у студентській бібліотеці Донецького національного університету.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати