Skip to main content
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як народилася пісня «Як тебе не любити, Києве мій»

Неофіційному гімну нашої столиці минуло 50 років!
16 August, 00:00
ЧИМАЛО ПІСЕНЬ НАПИСАВ ТВОРЧИЙ ДУЕТ (ДМИТРО ЛУЦЕНКО ТА ІГОР ШАМО), АЛЕ НАЙПОПУЛЯРНІША — «ЯК ТЕБЕ НЕ ЛЮБИТИ, КИЄВЕ МІЙ» / ФОТО З САЙТА IGORSHAMO.DE

Творчість знаменитого композитора Ігоря Шамо вирізнялася яскравою образністю творів, ліричністю та мелодійністю. Ігор Наумович — автор трьох симфоній, квартетів і хорів на поезію Івана Франка, камерно-вокальних циклів на вірші Роберта Бернса та Андрія Малишка, романсів на вірші Тараса Шевченка, фортепіанної музики, сюїт «Українська», «Класична», «Гуцульські акварелі», «Тарасові думи», кантати «Співає Україна» (на вірші Дмитра Луценка), десяти концертних п’єс для бандури. Серед камерних творів композитора особливе місце належить хоровій опері «Ятранські ігри». І.Шамо є автором музики до понад сорока кінофільмів і театральних вистав.

Особлива сторінка в долі композитора — пісенний жанр (він написав понад триста пісень!). Найвідоміші: «Осіннє золото», «Три поради», «Зачарована Десна», «Пісня про сивого лебедя», «Ой пливи, вінок», «Україна — любов моя» та інші. Цілий цикл пісень маестро присвятив своєму рідному місту — «Только в Киеве», «Дніпровський вальс», «Киев родной», а найголовніша — «Як тебе не любити, Києве мій» на слова Дмитра Луценка, яку називають неофіційним гімном нашої столиці. До речі, фрагмент цієї мелодії й сьогодні звучить на курантах на Майдані Незалежності.

17 серпня — три десятиліття, як пішов у вічність Ігор Шамо, а його славна композиція «Києве мій» не втратила своєї популярності й відзначила цього року півстолітній ювілей! За словами вдови поета Дмитра Омеляновича Луценка — Тамари Іванівни, пісню про Київ замовили Шамо і Луценку до Дня міста, а вперше вона прозвучала 27 травня 1962 року. Музику Ігор Наумович написав лише за одну ніч! А ось пісню Луценко складав майже місяць. Спочатку народився другий куплет. Знамениті рядки «Як тебе не любити, Києве мій». Дмитро Омелянович довго не міг їх придумати. Він шукав рефрен, ходив і постійно наспівував мелодію І. Шамо. Якось під час прогулянки містом Луценко почув, як молодий хлопець сказав дівчині: «Як тебе не любити!», а Дмитро Омелянович додав: «Києве мій». Так народилась легендарна пісня. Її першим виконавцем став популярний баритон, на ту пору соліст Київського оперного театру Юрій Гуляєв. З його легкої руки «Києве мій» стала відомою, і її включали до свого репертуару відомі співаки, зокрема, Микола Кондратюк і Дмитро Гнатюк. Не забуває про цю мелодійну композицію й молодь. Наприклад, 2008-го дует «Барселона» після блискучого виконання пісні «Києве мій» отримав «срібло» на конкурсі «Нова хвиля» в Юрмалі.

Кияни теж пам’ятають композитора. На вулиці Костьольній у будинку № 8, де багато років жив і працював Ігор Наумович, встановлено меморіальну дошку з барельєфом маестро (скульптор В.Медведєв). Столична музична школа №7 носить ім’я І. Шамо. Цього року «Укрпоштою» здійснено спецгасіння на художньому немаркованому конверті з нагоди 50-річчя написання пісні «Як тебе не любити, Києве мій». А в Національному театрі ім. І. Франко режисер Олександр Білозуб поставив на Камерній сцені однойменну виставу, у якій під акомпанемент оркестру звучать пісні і вірші, присвячені нашій столиці, у виконанні драматичних акторів.

Delimiter 468x90 ad place

Subscribe to the latest news:

Газета "День"
read