Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

USAID допомагає відновити доступ населення до медичної допомоги у 45 громадах Харківщини та Запоріжжя

01 травня, 13:22
Фото з архіву "Дня"

У квітні цього року Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» (USAID HRS) розпочав впровадження двох масштабних грантових проєктів у Харківській та Запорізькій областях, повідомило Міністерство охорони здоров’я. Мета — відновити та покращити доступ до необхідних медичних послуг для близько мільйона жителів 45 громад цих регіонів. Проєкти буде впроваджено у рамках програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги», яку наразі USAID HRS реалізовує у дев’яти областях України, охоплюючи допомогою майже 4 млн українців. 

Зазначимо, що від початку повномасштабної війни Харківщина та Запоріжжя щоденно зазнають суттєвих руйнувань через постійні обстріли та атаки з боку росії й тимчасову окупацію деяких територій.  Найбільше страждає медична інфраструктура та доступ пацієнтів до медичних послуг, який зараз значно ускладнений через наслідки повномасштабної війни. Тож реалізація заходів у рамках грантових проєктів спрямована на задоволення базових медичних потреб жителів прифронтових та деокупованих територій. 

Партнерами, які будуть безпосередньо працювати із медичними закладами, громадами та населенням, стали ТОВ «КБС старт» на Харківщині та МБФ «Альянс громадського здоров’я» на Запоріжжі. 

Також зазначимо, що у рамках програми «Відновлення доступу населення до медичної допомоги» планується співпраця із 36 центрами первинної медико-санітарної допомоги задля підтримки розвитку їх організаційної спроможності, запровадження новітніх методів діагностики неінфекційних захворювань, розширення доступу до паліативних послуг та надання медпослуг через мобільні медичні бригади у важкодоступних місцевостях. 

Крім того, проєкт допоможе: 

  • Закупити медобладнання для надання вищезгаданих послуг.
  • Покращити компетенції 2 000 медичних працівників у наданні діагностичних, паліативних послуг тощо.
  • Запровадити автономне медсестринство та мультидисциплінарний підхід у 15 закладах.
  • Створити групи рівних для покращення роботи медичних працівників у 18 закладах.
  • Підвищити обізнаність населення щодо деяких медичних послуг, гарантованих державою, та самодопомоги.

Проєкти реалізуються до грудня 2024 року. 

 

Довідка: Проєкт USAID «Підтримка реформи охорони здоровʼя» — це шестирічний проєкт, спрямований на підтримку реформування та відновлення системи охорони здоровʼя України за фінансового сприяння уряду США. Мета Проєкту — розбудова прозорої, підзвітної та ефективної системи охорони здоровʼя, здатної задовольняти актуальні потреби населення України. 

Шляхом підтримки медичної реформи та цифрової трансформації охорони здоров’я Проєкт сприяє боротьбі з корупцією в медичному секторі та покращує доступ українців до високоякісних медичних послуг. Зараз діяльність сфокусована на відновленні системи охорони здоров’я для забезпечення безперервності надання медпослуг, зменшенні рівня захворюваності та зміцненні стійкості системи у протистоянні викликам війни. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати