Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністри юстиції країн-членів та країн-спостерігачів Ради Європи хвалили декларацію щодо спецтрибуналу для росії

05 вересня, 20:19
Міністри юстиції країн-членів та країн-спостерігачів Ради Європи ухвалили спільну декларацію, в якій виклали низку принципів для вирішення критично важливих питань правосуддя та відповідальності, пов'язаних з роботою спеціального трибуналу щодо злочинів Росії в Україні. Про це повідомляється в пресрелізі, який Укрінформ отримав за підсумками засідання у Вільнюсі під час головування Литви в Комітеті міністрів РЄ.

«Міністри підтвердили необхідність створення ефективного спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України для притягнення до відповідальності тих, хто несе найбільшу відповідальність», - йдеться в декларації.

Міністри вітають внесок Ради Європи та Європейського Союзу у консультації в рамках Основної групи, у якій створення трибуналу під егідою Ради стало реалістичним варіантом.

«Спеціальний трибунал повинен користуватися широкою міжрегіональною підтримкою, щоб гарантувати свою легітимність», - зазначається в декларації.

Урядовці також визнали, що за певних умов і там, де це дозволяє чинне законодавство, певні процесуальні кроки in absentia (спеціальна процедура кримінального провадження за відсутності підозрюваного — ред.) у переслідуванні міжнародних злочинів можуть служити інтересам правосуддя.

Крім того, вони привітали процес ратифікації Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду як важливий крок вперед для міжнародного правосуддя.

Як повідомляв Укрінформ, Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу за злочин агресії Росії проти України. Створення трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

У квітні на конференції “Відновлення справедливості для України” в Гаазі 44 держави у спеціальній декларації висловилися за посилення спільних зусиль для забезпечення належного розслідування російських злочинів, скоєних у війні проти України, та за притягнення Росії до відповідальності за усі порушення міжнародного права.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати