Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відкрили мікроРНК: оголошено лауреатів Нобелівської премії-2024 з медицини та фізіології

07 жовтня, 14:35

У Швеції та Норвегії розпочинається Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати цієї престижної премії за 2024 рік. У понеділок, 7 жовтня, Нобелівський комітет оголосив лауреатів щорічної премії з медицини й фізіології. Ними стали науковці Віктор Амброс та Гері Равкан за відкриття мікроРНК та її роль у посттранскрипційній регуляції генів.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на прес-службу Фонду Нобеля.

Таким чином, цього року Нобелівська премія присуджена двом ученим за відкриття молекул мікроРНК, що регулюють роботу генів. Інформацію, що зберігається в наших хромосомах, можна порівняти з інструкцією для всіх клітин нашого тіла. Кожна клітина містить однакові хромосоми, а тому містить точно такий же набір генів і точно такий же набір інструкцій.

Проте різні типи клітин, такі як м'язові та нервові клітини, мають дуже різні характеристики. Виникає питання про те, як саме виникають ці відмінності. Відповідь полягає в генній регуляції, яка дозволяє кожній клітині вибирати лише відповідні інструкції. Це гарантує, що в кожному типі клітин активний лише правильний набір генів.

Віктор Амброс та Гері Равкан цікавилися тим, як розвиваються різні типи клітин. Вони виявили мікроРНК, новий клас крихітних молекул РНК, які відіграють вирішальну роль у регуляції генів.

Їхнє новаторське відкриття виявило абсолютно новий принцип регуляції генів, який виявився важливим для багатоклітинних організмів, включаючи людину. Зараз відомо, що геном людини кодує понад тисячу мікроРНК.

Фото: twitter.com/NobelPrize

Відкриття науковців показало абсолютно новий вимір регуляції генів. МікроРНК виявилися фундаментально важливими для розвитку та функціонування організмів.

Зазначимо, що Нобелівська премія з фізіології та медицини є вищою нагородою за наукові досягнення в цій галузі, яку щорічно присуджує Шведська королівська академія наук у Стокгольмі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати