Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парламент Болгарії подолав вето президента на передачу Україні 100 старих бронетранспортерів

08 грудня, 22:27

Болгарський парламент проголосував за подолання вето президента Румена Радева на передачу Україні 100 старих бронетранспортерів.

Відповідне рішення Національні збори Болгарії схвалили під час засідання 8 грудня, повідомляє видання The Sofia Globe, передає Суспільне.

Як зазначається, пропозицію підтримав 161 депутат, 55 — виступили проти.

4 грудня Радев повернув до парламенту для подальшого обговорення закон про ратифікацію угоди, за якою Болгарія надає Україні бронетехніку.

Того ж дня болгарський прем'єр-міністр Ніколай Денков спрогнозував, що парламентська більшість відхилить вето президента.

До слова, конституція Болгарії надає главі держави обмежене право вето, дозволяючи повертати закони до Нацзборів для подальшого обговорення.

Своєю чергою парламент може скасувати вето президента простою більшістю голосів або прийняти вето та переглянути ветовані положення.

22 листопада Національні збори проголосували за ратифікацію угоди між МВС Болгарії та Міноборони України, яка регламентує передачу Софією Києву 100 старих бронетранспортерів.

Угода між міністерствами стала результатом схвалення парламентом Болгарії в липні 2023 року надання додаткової військово-технічної підтримки Україні та передбачає постачання БТР і наявного озброєння, а також запчастин.

4 серпня болгарський уряд слідом за парламентом схвалив рішення стосовно передачі Україні майже сотні бронетранспортерів.

Раніше депутат Івайло Мірчев, який є одним з ініціаторів проєкту рішення щодо передачі Україні БТР, розповів, що мовиться про надання майже сотні одиниць, а також додаткових запчастин і озброєння.

Відповідні бронетранспортери були виготовлені у 60-х і 70-х роках. Бойові машини є власністю болгарського МВС, але ніколи не використовувалися, тому й висловлювалася думка, що відомству вони не потрібні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати