Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міноборони випробує нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ

10 вересня, 12:08

Закупівельна агенція Міноборони «Державний оператор тилу» презентувала потенційним постачальникам, виробникам та дистрибʼюторам нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ, яка запрацює як пілотний проєкт в кількох областях України в 2025 році.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони України.

Головне завдання нового підходу – забезпечити кращу якість продукції, що постачається ЗСУ, та підвищити ефективність самого процесу забезпечення.

«З лютого 2025 року будуть діяти дві моделі паралельно: та, за якою ДОТ працює зараз, та нова пілотна модель. Такий підхід застосовується для забезпечення стійкості системи та безперервності процесу постачання. Трансформації в моделі харчування для військових мають підвищити ефективність постачання і водночас забезпечити дотримання високих стандартів якості продуктів», – зазначив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков.

Пілот діятиме протягом року та покриватиме такі регіони, як м. Київ та Київську, Вінницьку, Житомирську, Черкаську, Кіровоградську області.

Основні зміни стосуються фінансової моделі взаємодії з постачальником, товарної моделі та процесу контролю якості.

  • Постачальник отримуватиме компенсацію вартості товару та плату за послуги (склад і транспорт) з урахуванням SLA – угоди про рівень послуг. Буде визначена та зафіксована гранична вартість каталогу

  • За більшістю видів продукції (75%) через відкриті закупівельні майданчики ДОТ обиратиме виробників, яких будуть контрактувати постачальники. За рештою категорій постачальники самостійно визначатимуть виробників-субпідрядників. ДОТ своєю чергою може заблокувати їх за невідповідність якості та за порушення норм доброчесності

  • Уся продукція буде проходити через розподільчий центр і лише потім відправлятися на військові частини. Це додатковий етап контролю якості, до якого будуть долучені фахівці ДОТ

  • ДОТ застосовуватиме «чорний список» до постачальників та виробників – новий інструмент недопущення в майбутніх періодах участі в процесі забезпечення харчування ЗСУ тих суб'єктів, які вже мали до того порушення договірних зобов'язань. 

«Ідея пілотної моделі в зміні філософії взаємодії з постачальниками й виробниками через зміну їх стимулів та відкритість умов співпраці. Саме такий підхід вбачаємо основою партнерства. Водночас наша головна мета – забезпечити підвищення рівня як якості продуктів, що отримують Збройні сили, так і ефективності самого процесу постачання. Щоб при дотриманні прозорих правил гри всі учасники процесу були зацікавлені в забезпеченні безперервного та якісного постачання ЗСУ», – зазначила Галина Літош, програмна директорка за напрямком харчування ДОТ. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати