Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Укренерго залучило 15 млн євро грантових коштів від Європейського Союзу через банк KfW на реконструкцію підстанцій

11 червня, 20:17
Фото з фейсбук сторінки НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo

Сьогодні, 11 червня, під час Міжнародної конференції з відновлення України в Берліні голова правління НЕК «Укренерго» Volodymyr Kudrytskyi, членкиня правління державного Німецького банку розвитку KfW Крістіан Лайбах та директорка KfW по регіону Східної Європи, Кавказу і Центральної Азії Вероніка Гарсіа дель Арко, у присутності віце-президента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса, очільника генерального директорату Європейської комісії з питань розширення Герта Яна Купмана та заступника міністра економіки України Володимира Кузьо, підписали грантову угоду на суму 15 млн євро. Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю критично важливого обладнання та відновлення високовольтної мережі після масованих російських атак.

Кошти для фінансування через державний Німецький банк розвитку KfW надані Європейською комісією у рамках Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP). Це механізм, спрямований на залучення додаткового фінансування для масштабних інфраструктурних проєктів у країнах-партнерах ЄС, на які поширюється Європейська політика сусідства (ENP).

«Європейський Союз підтримує Україну в ці складні часи з метою протистояння російській агресії, а також відновлення, реконструкції та модернізації країни. Для цього ми вже надали понад 98 мільйонів євро підтримки. Ми раді співпрацювати з ключовими міжнародними партнерами для мобілізації державних і приватних інвестицій, а також посилення нашої допомоги для малого та середнього бізнесу, муніципалітетів і регіонів, відновлюючи інфраструктуру та сприяючи переходу на "зелені" та цифрові технології», - зазначив єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї.

Грантова угода, підписана сьогодні, є першим етапом співробітництва НЕК «Укренерго» з KfW та Європейською комісією в рамках проєкту «Реконструкція та відновлення інфраструктури передачі електроенергії України». Найближчим часом планується виділення фінансування для реалізації другої фази проєкту.

«В умовах постійних російських терористичних обстрілів енергетики України, внесок наших партнерів у захист та відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури є суттєвою підтримкою енергетичної безпеки країни. Ми щиро вдячні європейським державним інституціям та нашим давнім партнерам з державного Німецького банку розвитку KfW за своєчасну та всебічну підтримку цього надважливого для нашої країни процесу», - зазначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Реконструкція, модернізація та розширення інфраструктури передачі електроенергії є надзвичайно важливими для відновлення та економічного розвитку України. Підвищення енергоефективності та інтеграція з Європою електроенергетичної системи України сприятимуть стабілізації подачі електроенергії. Як наслідок, по всій країні покращаться як умови для господарської діяльності, так і повсякденне життя українців», - підкреслила член правління KfW Крістіан Лайбах.

Нагадаємо, вчора, 10 червня, НЕК «Укренерго» та KfW підписали нову кредитну угоду на суму 30,4 млн грн. Ці кошти будуть спрямовані на модернізацію високовольтних підстанцій «Укренерго» та підвищення ефективності синхронної роботи української та європейської енергосистем.

Від початку повномасштабної війни, за підтримки KfW, НЕК «Укренерго» вже залучило фінансову допомогу для відновлення та розбудови мережі передачі електроенергії на загальну суму близько 224 млн євро (з урахуванням нового гранту). Ми щиро вдячні нашим європейським партнерам за постійну допомогу, яка так необхідна українській енергосистемі.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати