Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Байден та Стармер під час зустрічі підтвердили непохитну підтримку України, проте далекобійні удари по росії не узгодили

14 вересня, 12:12

Напередодні президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден провів переговори з прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером у Білому домі. Однією з ключових тем зустрічі стала війна в Україні, під час якої обидва лідери підтвердили свою непохитну підтримку України в її боротьбі проти російської агресії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Білого дому.

Як зазначають, Байден та Стармер обговорили низку питань зовнішньої політики, що становлять взаємний інтерес.

Однією з головних тем стало занепокоєння з приводу:

  • постачання Іраном та Північною Кореєю зброї для росії,

  • підтримки оборонно-промислової бази рф з боку Китаю.

Лідери наголосили на небезпеці такого втручання та висловили необхідність подальшої координації зусиль для протидії цим загрозам.

"Вони підтвердили свою непохитну підтримку України, яка продовжує захищатися від російської агресії. Вони висловили глибоке занепокоєння з приводу поставок Іраном та Північною Кореєю смертоносної зброї Росії та підтримки Китайською Народною Республікою російської оборонно-промислової бази", наголосили у заяві.

За інформацією видання Politico, Байден та Стармер також обговорили прохання України щодо використання ракет великої дальності для ударів по території росії. Однак лідери так і не дійшли остаточного рішення щодо дозволу на застосування ракет Storm Shadow проти військових цілей рф.

Байден, відповідаючи на запитання журналістів про можливі наслідки такого рішення, зауважив: "Я не дуже думаю про Володимира Путіна".

Своєю чергою Стармер під час пресконференції після переговорів зазначив, що остаточне рішення про надання Києву можливості використовувати далекобійні ракети ще не прийнято. Він натякнув, що подальші кроки у цьому напрямку можуть бути зроблені під час Генеральної Асамблеї ООН пізніше цього місяця.

Обговорювалася також і ситуація на Близькому Сході, зокрема конфлікт між Ізраїлем та Палестиною. Байден і Стармер висловили свою відданість забезпеченню безпеки Ізраїлю, проте наголосили на необхідності негайного припинення вогню в секторі Гази, звільнення заручників і збільшення гуманітарної допомоги. Лідери закликали Ізраїль зробити більше для захисту мирних жителів та поліпшення гуманітарної ситуації в регіоні.

Окрім того, на переговорах обговорювалися атаки, здійснені хуситами, підтримуваними Іраном, на торгові судна в Червоному морі. Лідери висловили свою стурбованість через зростання напруженості в цьому регіоні та наголосили на важливості безпеки міжнародних морських шляхів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати