Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

24 січня у Національній філармонії прозвучить музика композитора, який прослухало понад 7 мільйонів меломанів та урочисті фанфари «Слава Україні!»

15 січня, 16:19

24  січня у Національній філармонії відбудеться концерт «Українська рапсодія» Національного академічного духового оркестру України під орудою молодого і артистичного диригента Івана Стецького.

Назву концерту дала – «Українська рапсодія» сучасного швейцарського композитора Франко Чезаріні, натхненна колоритом українського фольклору різних регіонів України.

Автор писав її впродовж 1979–1993 років, відтоді вона стала дуже популярною і виконувалася духовими оркестрами різних країн.

Рапсодія – це музична фантазія на народні теми, тож фактично програма концерту відтворює цю ідею. Кожний твір є унікальним музичним пазлом з певного регіону та часового проміжку розвитку української музики.

Оркестр запрошує у колоритну та яскраву мандрівку творчістю українських композиторів різних епох – від легендарної потужної увертюри до опери «Тарас Бульба» основоположника вітчизняної музики Миколи Лисенка до «Концертіно» молодого сучасного композитора Едварда Кравчука, музику якого за останній рік прослухало понад 7 мільйонів меломанів по всьому світу (за даними Spotify).

Звукописні партитури просякнуті відповідним інтонаційним та тембровим шармом: як от побудована на карпатському фольклорі «Гуцульська рапсодія» Майбороди, буковинські теми у «Рапсодії» Затуловського, «Ятрань» Жульєва, котра захоплює козацьким духом, «Троїсті музики» Колодуба, що відображає звучання найпопулярнішого народного інструментального ансамблю, та інші родзинки програми.

На початку концерту  прозвучать урочисті фанфари «Слава Україні!» для великого духового оркестру сучасної композиторки, піаністки і органістки Ірини Алексійчук, написані вже під час широкомасштабного вторгнення. У жовтні 2022-го року до композиторки звернувся Алан Тонгрет, керівник TongretARTS LLC, американець, якому глибоко не байдужа ситуація в Україні, після загарбницького нападу на неї держави-терориста. Він замовив їй написання цього твору на підтримку України та демократії в усьому світі, до річниці початку повномасштабних бойових дій росії проти України. Головною умовою і проханням пана Алана було те, щоб світову прем'єру та студійний аудіозапис здійснив саме наш Національний академічний духовий оркестр України. Генеральний директор колективу Олександр Піроженко радо підтримав цю ідею, і ось результат їх співпраці вже записаний (https://www.youtube.com/watch?v=LjVHYO_sNVU) і звучатиме у концерті 24 січня.

На створення цих урочистих фанфар Ірину надихнуло відео молитви бійців батальйону «Азов» перед боєм. Текст молитви був написаний у 1919 році українським націоналістом і борцем за незалежність України Осипом Мащаком: написаний кров'ю на стіні тюремної камери, в якій його було ув'язнено. В основі твору лежать дві музичні теми, які знайомі і дорогі серцю кожного українця – з Гімну України та з пісні «Ой, у лузі червона калина…».

Звісно, «Українська рапсодія» неможлива без пісні, тож прозвучать вокальні хіти XX століття у виконанні солістки Тетяни Школьної. Солюватиме на кларнеті Геннадій Ковтун.

Подейкують, що музиканти припасли ще кілька музичних сюрпризів, тож радимо це перевірити.

Диригент Іван Стецький. Творчому підходу молодого амбітного диригента притаманні чіткість, раціональність, та водночас свобода й емоційність. Свою кар'єру він почав ще зовсім у молодому віці у складі  Kyiv Symphony Orchestra. Проте обрав працювати на Батьківщині, тому у вересні 2022 року повернувся до України, де виграв конкурс на посаду диригента вищої категорії Київської опери. Зараз диригент Національного духового оркестру України. Його репертуар містить у собі музику різних жанрів та напрямків. Популяризує маловідому українську музику. У співпраці з незалежною мистецькою формацією Art.razom здійснив низку проєктів, серед яких – постановки опери «Одержима» Мирослава Волинського (оркестр Оперної студії НМАУ) та оперної трилогії «KAVKA» Вікторії Шинкаренко (National chamber ensemble). Поставив оперу «Ноктюрн» Миколи Лисенка в Оперній студії Національної музичної академії України. Як запрошений диригент працював разом з арт-директором фестивалю та головним диригентом Опери на Рейні в Дюссельдорфі Віталієм Алексейонком над завершальним концертом Kharkiv Music Fest 2023 (оркестр Схід Опера та музиканти ансамблю Kharkiv Music Fest), брав участь у цьогорічному Kyiv Music Fest 2023, секція сучасної української музики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати