Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Рівненщині знайшли найбільший в Україні камінь бурштину

29 грудня, 18:14
Фото з ФБ-сторінки Віталія Коваля

Він важить понад п’ять кілограмів і входить до десятки найбільших «бурштинових» каменів світу.

Про знахідку  повідомив голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль на своїй  Фейсбук-сторінці.

Коштовний самоцвіт видобула компанія «Сонячне ремесло» на родовищі Володимирець-Східний. Такі екземпляри надзвичайно рідкісні, підтвердили експерти Державного гемологічного центру України.

Це найбільший в Україні легально добутий екземпляр і один з найбільших бурштинових каменів у світі. Лише кілька каменів подібної ваги знаходяться в музеях та приватних колекціях, - зауважив Віталій Коваль.

До цього найбільшими  добутими в Україні вважалися зразки бурштину масою 1,93  та 1,04 кілограмів. Найбільшим же у світі вважається бурштин, що важить  понад дев’ять кілограмів,  він знаходиться в Берліні, у Музеї природознавства.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Центр Сонячне ремесло» розпочало легальний видобуток бурштину в травні цього року, після прийняття розпорядження Кабміну.  Із лютого 2021 року ТОВ очолює ексзаступник голови Рівненської ОДА та екснародний депутат Юрій Благодир.

За словами Віталія Коваля,  в області  є 55 реалізованих на аукціонах «бурштинових» ділянок, надходження  у держбюджет склали понад 166 мільйонів.

Людмила Ступчук, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати