Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міндовкілля: у місцях водозаборів Києва та Броварів якість води відповідає нормі

15 вересня, 22:39

Якість води у річці Десна у місцях водозаборів Києва та Броварів перебуває в межах норми, ризики для здійснення водозабору відсутні. На даний час якість води в річці Сейм на території Чернігівської області покращується.

Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, передає Рубрика.

За даними відомства, у межах Київської області в Десні немає перевищень ні за вмістом пестицидів, ні поліароматичних вуглеводнів, ні летких органічних сполук, ні важких металів.

Загибель риби не спостерігається.

Показники розчиненого кисню перебувають у межах норми, фіксується потемніння води. За азотом амонійним, нітритами та хлоридами перевищень немає.

Забруднення, яке просувається Десною, є менш концентрованим, ніж було на початку в річці Сейм та в точках відбору води на території Чернігівської області.

У пробах питної води, відібраних у контрольних точках централізованого водопостачання Києва, станом на ранок 15 вересня перевищень не виявлено.

Наголошується, що, згідно із даними "Київводоканалу" й оцінками науковців, очисні споруди справляться із забрудненням у разі його доходження до точок водозабору столиці. Якість води у кранах споживачів не зміниться та відповідатиме вимогам Державних санітарних норм і правил.

Єдиним ризиком є можливий запах. Для його усунення "Київводоканал" заготував 120 тонн пилоподібного активованого вугілля. У разі погіршення показників якості води буде застосована технологія посиленого очищення води.

У річці Сейм на території Чумакового й Озаричів Сумської області хімічне споживання кисню становить 30-31,6 мг на дециметр кубічний, вміст розчиненого кисню у воді відповідає нормі й перебуває в межах 6,8-7,4 мг на дециметр кубічний.

Вміст азоту амонійного не перевищує норму. За добу дещо зріс у пунктах Чумакового й Мутина, станом на цей час перебуває в межах 0,09-0,22 мг на дециметр кубічний. Інші досліджувані показники залишаються в межах встановлених норм.

У Сеймі на території Чернігівської області вміст розчиненого у воді кисню зріс до 7,65-7,95 мг на дециметр кубічний. Показник хімічного споживання кисню майже досягнув норми – становить 30-32 мг на дециметр кубічний. Показники азоту амонійного, заліза загального й марганцю дещо знизилися та не перевищують допустимі норми.

Результати вимірювань проб води в Десні свідчать, що вміст розчиненого кисню перебуває в межах норми 5,34-5,8 мг на дециметр кубічний.

Фіксується перевищення за вмістом марганцю до 2,6 рази на ділянці Чернігів – Остер: 0,16 – 0,26 мг на дециметр кубічний. Також є перевищення за залізом загальним у 1,2 раза, але лише в пункті міста Остер. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах і хлоридах перевищень в усіх пунктах спостереження немає.

Перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук чи важких металів у пробах води із Сейму та Десни немає.

Як повідомляла Рубрика, забруднення Десни вже дійшло до Київської області, пляма спостерігається на ділянці річки між селами Літки та Рожни.

"На сьогоднішній момент забруднення дійшло до 336 км від впадіння по річці Десна, тобто воно знаходиться вже у Київській області між селами Літки та Рожни. Але основна концентрація забруднення знаходиться у Чернігівській області між селами Остер та Максим", – підкреслив голова Державного агентства водних ресурсів України Ігор Гопчак.

Він зазначив, що експерти почали фіксувати перші ознаки зміни кольору води та рівня каламутності у Десні у Київській області.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати