Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністр оборони Рустем Умєров виступив на засіданні Ради Україна–НАТО

16 лютого, 10:11
Фото nato.int

Міністр оборони Рустем Умєров виступив на другому засіданні Ради Україна–НАТО на рівні міністрів оборони. Одним з ключових фокусів промови Міністра стала імплементація оборонних реформ на підтримку вступу України до НАТО, повідомляє Міністерство оборони України.

«Україна та країни НАТО повинні зосередитися на розбудові довгострокового оборонного потенціалу та стійкого ОПК, – заявив Рустем Умєров. – Міністерство оборони України прагне створити механізми, які зблизять партнерів з оборонної промисловості країн-членів Альянсу та України. Ми готові до створення спільних підприємств, спільного інвестування, локалізації виробництва, масштабування виробництва в оборонному секторі».

За словами Міністра, взаємосумісність є одним з ключових стовпів модернізації Збройних сил України – у технічному, процедурному, людському та інформаційному вимірах.

«Ми повинні мати можливість більш ефективно комунікувати, швидше і безпечніше обмінюватися даними, уникати дублювання, де це можливо, щоб заощадити цінні ресурси. Повномасштабне вторгнення Росії продемонструвало, що взаємосумісність є важливою частиною нашої спільної обороноздатності», – додав Рустем Умєров. 

Також Міністр зазначив, що Вашингтонський саміт НАТО має стати платформою для нових рішучих кроків, які наблизять Україну до членства в Альянсі.

Міністр оборони України подякував країнам, які оголосили під час засідання про нові пакети військово-технічної допомоги та довгострокові зобов'язання підтримки України: «Ми вдячні за пакет розширеної політичної та практичної підтримки України, який був узгоджений на Вільнюському саміті у 2023 році»

Союзники у свою чергу наголосили на необхідності забезпечити стале та своєчасне надання Україні всієї необхідної допомоги та на важливості посилення спроможностей оборонних індустрій держав-членів НАТО. Низка держав також оголосили про готовність вже у найближчому майбутньому укласти з Україною двосторонні безпекові домовленості.

Окрім того за результатами засідання Ради Україна-НАТО ухвалили рішення про запуск JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) – Спільного центру з аналізу, підготовки та освіти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати