Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Криму фсб розсилає так звані попередження активістам напередодні 80-х роковин депортації кримськотатарського народу

17 травня, 16:38

В Криму напередодні Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу росія розпочала переслідувати активістів.

Про це під час обговорення в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомила Таміла Ташева, Постійна представниця Президента України в АР Крим.

«Сьогодні ми відзначаємо День вишиванки, зовсім скоро ми будемо вшановувати 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу. На території півострова вже почалися переслідування активістів. Їм фсб вже розсилає так звані попередження. Це робилося і попередні роки – і минулий рік, і позаминулий рік, і всі попередні 10 років, коли активістів попереджають, що вони не мають права проводити будь-які публічні заходи на території півострова. Звісно, що в першу чергу це стосується не Дня вишиванки, хоча і його теж, але звичайно, що вшанування 80-х роковин депортації», – зазначила Таміла Ташева.

Вона зауважила, що таким чином росія намагається показати, що на території півострова немає жодних форм активності, що начебто кримських татар там не існує, намагаючись затерти ідентичність кримських татар, українців. Однак, підкреслила вона, це росії не вдається, позаяк на території півострова спостерігається шалена кількість спротиву.

Нагадаємо, що з 18 травня 1944 року за наказом Сталіна було розпочато депортацію кримських татар з Криму до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей депортували в залізничних товарних вагонах. Злочин депортації призвів до численних жертв. Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі безневинних людей. Було знищено цілі родини.

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається щорічно 18 травня у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України. Тією ж постановою Верховна Рада України визнала депортацію кримськотатарського народу з Криму актом геноциду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати