Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи залишається клімат в Україні помірно континентальним – в Укргідрометцентрі дали пояснення

17 липня, 18:28
Фото з архіву "Дня"

Клімат в Україні залишається помірно континентальними, однак спостерігається тенденція до його змін. Особливо помітними вони є в південних областях країни.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна повідомила речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха.

«Помірно континентальним клімат в Україні, звичайно, залишається. Кардинальних змін, ґрунтовних, аби сказати, що вже повністю клімат в нас змінився, на території України вже інші кліматичні зони  – офіційно ще таких затверджень немає. Але тенденція до того, що в нас зміни є, особливо вони відмічаються в південних областях, то це, звичайно, фіксується», – зазначила Наталія Птуха.

Локальні прояви не можуть мати надто великого впливу на потужні синоптичні процеси. Так бойові дії в Україні, можливо, можуть бути одним із додаткових факторів впливу на погодні умови, однак наразі цей вплив оцінюється не надто високо.

«Знаємо, що в Українському інституті гідрометеорології певні дослідження в цьому напрямку – саме вплив війни, вплив бойових дій на певні погодні чинники – такий зв’язок, така кореляція, звичайно, досліджується. Але говорити безпосередньо про те, що зараз це має прямий вплив, дуже складно, особливо нам як оперативним синоптикам. Трохи інші масштаби, тобто ці глобальні масштаби переміщення повітряних мас, це дуже потужні синоптичні процеси, і локальні прояви настільки сильно на них не можуть впливати. Звичайно, певний внесок можуть зробити, але глобально змінити і казати, що це одна з причин – ні. Це один, можливо, з додаткових факторів, але його вплив поки що оцінюється не надто високо», – пояснила Наталія Птуха.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати