Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наша головна мета — аби до 2033 року Україна була чистою від мінного сміття, — Денис Шмигаль

17 жовтня, 18:19
Фото kmu.gov.ua

Розмінування України — це глобальний проект, який має об’єднати світ. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Конференції з питань протимінної діяльності в Україні (UMAC-2024), що проходить 17 жовтня у Лозанні (Швейцарія). Повідомляє Урядовий портал.

«Російське вторгнення призвело до того, що приблизно чверть території нашої держави потенційно забруднена мінами та боєприпасами, які не розірвалися. Ми говоримо про територію близько 140 тисяч кілометрів квадратних. Це фактично втричі більше, ніж вся територія Швейцарії», — зазначив Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр наголосив, що за цією статистикою стоїть життя та безпека мільйонів українців. За оцінкою Світового банку, вартість повного комплексу робіт із гуманітарного розмінування складе близько 37 млрд доларів. І це не остаточна цифра. Як зауважив очільник Уряду, Україні також потрібно більше 10 тисяч саперів, а також сотні одиниць різної техніки.

«У цьому році Уряд України затвердив Національну стратегію протимінної діяльності до 2033 року. Ми також прийняли Операційний план її реалізації на наступні три роки. Наша головна амбітна мета — аби до 2033 року ми вже обстежили абсолютну більшість потенційно замінованої території, і Україна була чистою від мінного сміття», — підкреслив Денис Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, на цьому шляху треба виконати декілька ключових завдань:

Перше — це створити повноцінну систему управління протимінною діяльністю.

Друге — це сформувати довгострокову міжнародну коаліцію розмінування України.

Третє — це розширити виробництво машин із розмінування, а також використання інноваційних методів та технологій.

«І ще одне важливе завдання — це підвищити обізнаність громадськості про заміновані території, а також інформувати людей про ризики. По кожному з цих пунктів у нас є важливі досягнення», — сказав Прем’єр-міністр.

Глава Уряду повідомив, що Україна формує повноцінний ринок послуг із гуманітарного розмінування. Сьогодні налічується вже 56 операторів протимінної діяльності, і ця цифра зростає.

«Ми залучаємо безпрецедентно широкий діапазон найновітніших технологій і засобів для розмінування — від сучасної спеціалізованої техніки до технологій штучного інтелекту. Один день роботи великої сучасної машини із розмінування дорівнює 100 днів роботи вручну», — зауважив Денис Шмигаль.

Як відзначив Прем’єр-міністр, Україна вже почала виробництво деяких з цих машин, але потребує підтримки партнерів у цьому напрямку. Це можуть бути спільні підприємства, або локалізації виробництва в Україні.

Денис Шмигаль подякував Федеральній раді Швейцарії за затвердження чотирирічного плану допомоги Україні в галузі гуманітарного розмінування на суму 100 млн швейцарських франків.

Він також висловив вдячність Швейцарії за організацію конференції, яка зібрала більше 50 офіційних делегацій, та закликав учасників приєднатися до Лозаннського заклику до дії (Lausanne Call to Action), який стане підсумковим документом конференції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати