Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

21 вересня у філармонії відкриватимуть світ музики львівської композиторки Любави Сидоренко

19 вересня, 21:46

Відкривати світи – завжди цікаво, захопливо, вражаюче. Відкрити світ сучасної української композиторки – це справжнє збагачення.

21 вересня у Національній філармонії відкриватимуть світ Любави Сидоренко – представниці львівської композиторської школи.

Музика, яку вона створює, – сучасна та самобутня, багатогранна та чуттєва. Творчості Любави притаманна «чиста музика» із глибинним змістом, що апелює до почуттів. Послідовно модернізувати романтичний тип образності – таким є творче кредо львівської композиторки. Будучи міцно вкорінена в українську класичну музику, Любава продовжує її традиції – твори авторки вражають експресивністю вислову, напруженістю та емоційною гостротою. Та разом із тим її музична мова сучасна, тож торкає слухача своєю безпосередністю та рафінованістю.

Назви ж творів програми – «Метабола», «Маріонетки», «Інкрустації», «Жменя піску», «Восьмикутник», – лише підштовхнуть слухача до невимушених подальших роздумів.

У репертуарі Київського камерного оркестру, музика Любави Сидоренко займає помітне місце – цей колектив під орудою маестро Наталії Пономарчук знаний своїми інтерпретаціями її творів.

«Любава Сидоренко пише музику, яка сповнена енергії, яка вирує. Це – музика конфлікту, дії, вона практично театральна. Мені цікаво пережити її твори й представити їх публіці», – розповідає диригентка.

Тож на авторському концерті композиторки, її музика у виконанні цього колективу прозвучать якомога наповненіш та виразніш.

Любава Сидоренко: «…Програма концерту охоплює твори різних років написання, вона є різноманітна за стилістикою, техніками створення, але усі ті твори є життєстверджувальними, які насичують позитивом, ведуть до роздумів. Я вдячна Наталії Пономарчук за даною нею характеристику моєї музики. Якби не її ініціатива, то не відбулося б цього концерту…»

Соліст концерту – композитор і віртуозний віолончеліст Золтан Алмаші, який давно є щирим та палким прихильником музики львівської композиторки Любави Сидоренко: «Я завжди обурювався, коли творчість людини ототожнюють з її особистістю. Я вважав, що особистість – це одне, а музика – десь «звідти». Музика рандомно собі обирає, через кого транслюватиметься. Познайомившись з Любавою Сидоренко, я почав розуміти, що це і так, і не так. З одного боку, її музика повністю базується на її особистості. Вона – парадоксальна, оригінальна, жвава, контрастна, непередбачувана, зрештою – гарна!.. Як би там воно не було, але музика Любави Сидоренко – це Явище у нашій українській культурі, і звучить ця музика не так часто наскільки вона заслуговує звучати. Тому треба йти! Відміняти всі справи і йти».

Концерт стане 4-ю подією з циклу «Сучасне й позачасове». Проєкт започатковано Домом Майстер Клас і Національною філармонією України у жовтні 2023 року. Він має на меті представити аудиторії творчість сучасних українських композиторів, які увійшли в історію нашої музичної культури. За цей час уже відбулися три концерти, присвячені найвідомішим постатям українського композиторського мистецтва – Валентину Сильвестрову, Вікторії Польовій і Святославу Луньову. Цього разу Наталія Пономарчук, головна диригентка Київського камерного оркестру, обрала музику львівської композиторки Любави Сидоренко.

За акредитацією та додатковою інформацією, організацією інтерв’ю з солістом / диригенткою, запрошення у прямі ефіри / записи, включення через месенджери соцмереж, – звертайтеся до керівниці комунікаційного відділу НФУ Ольги Стельмашевської: +380672388185, [email protected]

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати