Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За викриття рекордного хабаря НАБУ і САП Євген Шевченко отримав 13,3 млн грн винагороди

20 жовтня, 18:47

Підприємець Євген Шевченко отримав 13,3 млн грн як викривач корупції. Це 10% від розміру хабаря колишнього міністра екології та бізнесмена Миколи Злочевського керівництву НАБУ та САП у 2020 році, про який він повідомив НАБУ у 2020 році.

Про це він розповів 18 жовтня у своєму Фейсбуці, передає Рубрика.

Підприємець закликав українців здавати корупціонерів та заробляти сотні тисяч доларів.

"Механізм працює! У 2020 році я викрив пропозицію хабара розміром $6 млн готівкою. За кілька років Вищий антикорупційний суд завершив розгляд справи й ухвалив рішення, згідно якого обвинувачені отримали свої вироки, а я отримав право на винагороду в розмірі 13,3 млн грн, яку держава нарешті виплатила! Тож закон про винагороду викривачів корупції працює і тепер я не "торпеда", а успішний бізнесмен", – написав він.

Шевченко, якого у ЗМІ називали "агентом" Національного антикорупційного бюро, зазначив, що механізм винагороди викривачам працює.

"Хочу побажати віри, волі й хоробрості майбутнім викривачам – співпрацюйте з детективами НАБУ і, сподіваюсь, хтось із вас поб'є мій рекорд та зможе заробити на корумпантах більше за мене. Максимальна можлива сума винагороди викривача становить $500 тис., а отже за пару топових корупціонерів можна стати доларовим мільйонером!" – додав він.

За словами підприємця, усю винагороду він витратив на виробництво і постачання військовим РЕБ-систем і дронів, а також на фінансування наукових розробок і дослідно-конструкторських робіт в сфері оборонного комплексу.

Фото: Фейсбук / Євген Шевченко

Фото: Фейсбук / Євген Шевченко

Центр протидії корупції розповідає, що це вже друга виплата викривачу корупції в Україні.

Уперше її виплатили 4 жовтня 2024 року, військовослужбовцю, який у 2020–2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони і 2021-го року повідомив НАБУ, що йому запропонували 24 млн грн хабаря за дії в інтересах певної компанії. Про це повідомляло НАЗК.

"Такі винагороди для сміливих людей, які не бояться викривати масштабну корупцію, загалом – гарна світова практика. Наприклад, у липні Комісія із цінних паперів і бірж США виплатила викривачу одну з найбільших винагород за всю історію у 37 млн доларів. У нас цей механізм за законом існує з 2019 року, проте працювати почав лише зараз. Адже складні справи потребують досить довгого розгляду у суді", – підкреслили в ЦПК.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати