Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Львівщині відбудеться VIII Міжнародний фестиваль Бруно Шульца

28 травня, 16:02

Організатори фесту, і це Полоністичний науково-інформаційний центр ім. Ігоря Менька Дрогобицького педагогічного університету ім. Івана Франка/Благодійний Фонд «Музей та Фестиваль Бруно Шульца» у Дрогобичі і Товариство «Фестиваль Бруно Шульца» в Любліні, обіцяють понад 100 подій і гостей зі 17 країн.

Про це повідомляється на сторінці у Фейсбуку VIII Schulzfests.

Фестиваль розпочнеться 30 травня у Львівській галереї мистецтв – виставкою з фондів ЛНГМ «Бруно Шульц серед митців свого часу». В експозиції будуть представлені картини, графічні роботи і малюнки 35 художників, які брали участь у показах разом із Бруно Шульцом, і це, зокрема, Зефірин Цвіклінський, Ксаверій Дуніковський, Стефанія Ґебус-Баранецька, Олена Кульчицька, Ярослава Музика, Анджей Пронашко, Казімєж Сіхульський, Марґіт Сельська-Райх, Роман Сельський та Іван Труш.

Урочисте відкриття фестивалю заплановане на 1 червня у Дрогобичі – у театрі імені Юрія Дрогобича. Інавґураційні лекції читатимуть Адам Заґаєвський (один із найвідоміших у світі польських поетів, прозаїк та есеїст, лауреат численних престижних премій та нагород) та Сйон (популярний ісландський поет і прозаїк, автор текстів пісень для Бйорк, номінований до Оскара за пісню I’ve Seen it All). Лекцію ісландця модеруватиме Юрій Андрухович.

А серед літературних подій фесту – презентація нового роману Юрія Андруховича, презентація нової поетичної збірки «Дрогобич» Сергія Жадана у польському перекладі Яцека Подсядло, зустрічі з Олександром Бойченком, Андрієм Любкою, Тарасом Прохаськом, Юрієм Винничуком, Софією Андрухович, Андрієм Бондарем, Остапом Сливинським. Також – з відомими польськими  письменниками і поетами, серед яких Ольга Токарчук, Богдан Задура, Павел Гілле, Яцек Подсядло, Кшиштоф Келлер та інші.

Серед музичних подій фестивалю – концерт духового оркестру Дрогобицького музичного коледжу ім. Василя Барвінського, гурту «Кроке» з Кракова та фінальний фестивальний концерт «Жадан і Собаки».

А ще у фестивальній афіші – театральні прем’єри бразильського театру A turma do Dionísio та Студентського театру «Альтер» з Дрогобича. На сцені театру імені Юрія Дрогобича спектаклі гратимуть й «Театр у кошику» зі Львова, Студійний театр з Варшави та Дрогобицький театр.

Організатори фестивалю також обіцяють гостям персональні та колективні виставки  митців з України, Польщі, Франції та Росії, а ще – інсталяцію та перформанс відомого львівського художника Влодка Кауфмана.

Серед інших заходів 1 – 7 червня – міжнародна конференція з шульцознавства, участь у якій візьмуть понад п’ятдесят науковців з тринадцяти країн. Тема, що її запропонують до обговорення, – філософія і поетика місця у творчості Бруно Шульца.

Вхід на всі події – вільний.

Співорганізатори фестуміністерство культури та національної спадщини Республіки Польща, Інститут книги у Кракові, Польський інститут у Києві, Генеральне консульство РП у Львові, Львівський обласний музично-драматичний театр ім. Юрія Дрогобича у Дрогобичі.

Довідка «Дня»: 

Бруно Шульц (1892, Дрогобич – 1942, Дрогобич) – польський письменник та художник єврейського походження. Писав польською. Найвідоміші твори – «Цинамонові крамниці» та «Санаторій під клепсидрою».

Критики порівнюють літературний доробок Шульца з творчістю Марселя Пруса та Франца Кафки.

На жаль, більшість художніх робіт та рукописів Шульца втрачена. Невідоме навіть місце його поховання.

Найбільша збірка рукописів, рисунків, графік та листів світової слави дрогобиччанина зберігається у Варшавському музеї літератури. Декілька рисунків є у фондах Львівської галереї мистецтв.  

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати