Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині до міста обласного значення приєдналася сільська громада

19 липня, 14:22

Хмільницька ОТГ стала першою громадою, яка утворилася шляхом приєднання сільської громади до міста обласного значення. 8 червня поточного року депутати Хмільницької міської ради ухвалили рішення про надання згоди на приєднання Соколівської сільської ради. А сьогодні, 19 липня, депутати Вінницької обласної ради внесли зміни до Перспективного плану формування територій громад Вінницької області, чим фактично дали старт процесу формування Хмільницької об’єднаної територіальної громади без проведення перевиборів.

«Це безумовно історичний момент, адже громади давно співпрацюють і з нетерпінням чекали внесених змін у законодавство щодо приєднання громад до міст обласного значення. Ухвалений закону № 6466 дозволив громадам приєднуватися до міст обласного значення та створювати об’єднання тергромад без виборів, – коментує голова постійної комісії обласної Ради з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, євроінтеграції, міжнародного та міжрегіонального співробітництва Лариса Білозір. – Відверто, жодне створення ОТГ в області не обійшлося без внесення змін до Перспективного плану. І сьогоднішнє рішення не є винятком. Але депутати завжди підтримують ініціативу громад щодо добровільного об’єднання. Відповідно до законодавства, голова приєднаної громади автоматично отримує повноваження старости, а це дозволить уникнути фінансових витрат і політичних потрясінь».

Окрім приєднання до Хмільницької міської ради Соколівської сільської ради, депутати обласної ради ухвалили зміни до проекту Перспективного плану, які передбачають добровільне приєднання сіл до вже сформованих до чотирьох ОТГ: до Томашпільської ОТГ – Антонівської, Пилипи-Боріської, Жолоб’янської, Рожнятівської, Яланецької, Пеньківської, Паланської та Кислицької сільських рад; до Якушинецької ОТГ – Некрасівської сільської ради Вінницького району та Дашковецької сільської ради Літинського району; до Глуховецької ОТГ – Бродецької селищної ради Козятинського району.

Приєднання села Соколова до міста обласного значення Хмільника стало можливим завдяки тому, що у травні цього року набрав чинності закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. Нагадаємо, документ закладає основи для вирішення низки питань, пов’язаних із розбудовою інфраструктури великих міст та можливості скористатися результатами соціально-економічних, культурних та інших проектів, які здійснюються за рахунок видаткової частини міського бюджету значної частини населення відповідних сіл та селищ, які працюють у місті і сплачують до його бюджету податки.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати