Перейти до основного вмісту

Ярмарок рекордів

Вперше в Україні майстри виготовили трьохметровий кошик з лози та 22-кілограмову шоколадну писанку
17 квітня, 00:00

В Українському домі триває Великодній ярмарок, на який з’їхалися представники з усіх регіонів країни, щоб показати, як вони готуються до свята Воскресіння Христового. Провідні підприємства харчової та переробної промисловості привезли сюди свою пасхальну продукцію: яйця, паски, м’ясо-молочні вироби, мед, напої тощо. А народні майстри на очах у відвідувачів розписували писанки, вишивали великодні рушники, робили на гончарному крузі глечики, а ще — співали українські пісні. Оскільки ярмарок благодійний, кошти, зібрані на ньому, організатори передадуть Сквирському дитячому будинку «Надія», що на Київщині.

Під час ярмарки між областями України проводили конкурс «Кращий великодній кошик». Переможе той регіон, який підготує святковий кошик у найнезвичнішому та найнеповторнішому стилі. Хоча результати конкурсу поки що невідомі, але одним із претендентів на звання переможця по праву можна вважати кошик від Черкаської області. Його розміри вражають — близько трьох метрів висотою та метрів зо два в діаметрі. Як розповів директор ТОВ «Іва» Василь Омельянчук, якому належить ідея кошика-гіганта, на його виготовлення пішло три тисячі гілок лози. Плели його п’ять осіб протягом чотирьох днів. Оригінальність ще й у тому, що збоку в ньому зроблено двері, всередині стоять столи з маленькими кошиками, а в них — основний набір до великоднього обіду.

Здивувати гостей ярмарки намагалися й інші регіони. Так, житомирські умільці пропонували не тільки кошики, а й чайні сервізи з лози (самовар з чашками та блюдцями), миколаївські — паски, покриті не білковою глазур’ю, а білим або чорним шоколадом, одеські — запечених поросят. Майже всі області привезли на ярмарок яйця — курячі, качині й перепелині, сирі і варені, писані та мальовані, глиняні та шоколадні. Але нікому не вдалося перевершити кондитера із Закарпаття Валентина Штефаньо. Вперше в Україні він зробив писанку із шоколаду, яка важить 22,5 кілограма і має висоту близько метра. Досягнення майстра запишуть у Книгу рекордів України.

— Наскільки унікальна писанка, судити, напевно, глядачам, але поки що в Україні ніхто такого не робив, — каже начальник обласного управління культури Закарпатської ОДА Юрій Глеба, оскільки сам автор кондитерського шедевру не зміг приїхати на ярмарок. — Цю писанку Валентин робив разом зі своєю сестрою два дні, до речі, з французького шоколаду. Для декорації майстер узяв білий шоколад (30% від загальної маси яйця). Розписана писанка узорами, властивими Закарпаттю, за словами кондитера, зроблено це з какао та масла. У нашому краї Валентин відомий тим, що постійно робить ексклюзивні речі. Кілька разів представляв свої роботи на обласних заходах, а минулого року їздив разом із сестрою на міжнародний кулінарний конкурс, де вони зайняли четверте місце.

Вразили відвідувачів і майстри Сумщини, які привезли сюди яйця, сплетені з лози. Хоча рекордом досягнення сумчан не визнали, але такого в Україні теж ніхто ще не робив.

— За основу яйця береться дрібна стружка з лози і робиться кружальце у формі яйця. Лозу треба порізати на стрічки, пофарбувати їх у різні кольори: білий, зелений, червоний, жовтий, а потім обплести ними форму-заготовку. Щоб зробити одне таке яйце, треба півдня, — каже майстриня з Шостки Наталія Гончаренко. — Таку техніку ми придумали з чоловіком самі (він — майстер з лозоплетіння). Є ж яйця із бісеру, глини, є писанки, крашанки, мальованки — а ми зробили плетенки. За цією технікою ми працюємо два роки, вже навіть були на виставці народних майстрів у Музеї народної архітектури та побуту в Пирогові. До речі, етнографи не знають, як оцінити нашу новинку, якщо історію писанок вони можуть пояснити, то тут лише розводять руками.

Поряд з лозовими яйцями сумчани показали ще й писанки з бісеру, але теж незвичні — майстриня творчого об’єднання «Народні скарби» Світлана Гасич зробила їх у вигляді людей, та ще й одягла в національне вбрання. Але на цьому вона не зупинилася і вирішила сплести з бісеру дерева життя, які здебільшого зображують на вишивці чи картинах. Так і з’явилися в колекції пані Світлани бісерна калина, горобина, а згодом — незабудки, проліски та бузок. А от представники Харківської області розкинули на ярмарку справжнє хлібне містечко. Окрім звичайних пасок, калачів, короваїв та булочок, пекарі зробили з тіста міні-вітряк та пиріг-садибу: на поверхні виробу поставили будиночок, тин, соняшники, коней та власника господарства.

Як переконані організатори, ярмарок не тільки налаштовує відвідувачів на святковий настрій, а й показує, чим пишаються різні регіони України. Самі ж учасники акції обіцяють наступного разу перевершити себе і поставити нові великодні рекорди.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати