Oбмеженям в раціоні треба знати міру
Діти, які сидять на дієті з низькокалорійної їжі й напоїв, насправді наражаються на більшу небезпеку ожиріння. Група канадських дослідників висунула теорію, що такі діти починають їсти більше, щоб компенсувати низьку калорійність їжі. Батьки все активніше переходять на низькокалорійну їжу та дієти, не бажаючи, щоб їхні діти страждали від зайвої ваги, повідомляє inopressa.ru.
Чверть дітей у віці від 11 до 15 років має зайву вагу. За останні 10 років їхня частка зросла вдвічі. Уряд, судячи з усього, не зуміє досягнути навіть мінімальної поставленої мети — зупинити поширення ожиріння серед дітей до 2010 року.
Діабет, що викликається ожирінням, може провокувати серцеві захворювання, сліпоту, призводити до необхідності ампутації. Зараз його починають діагностувати у дітей, хоч ще десять років тому це було нечуваним.
Лікар Девід Пірс, соціолог з Університету Альберти, головний автор статті, опублікованої в журналі Obesity, зазначає: «Судячи з отриманих нами даних, дітям корисніше їсти здорову, збалансовану їжу з достатньою кількістю калорій, а не вживати низькокалорійні закуски та їжу».
Дослідники припускають, що судити про енергетичну цінність їжі нам допомагають смакові відчуття, які розвиваються з віком. Вчені встановили, що молоді пацюки, яким давали низькокалорійну їжу, більше об’їдалися незалежно від того були вони худими чи схильними до повноти. Тварини старшого віку, яким давали ту саму їжу, не об’їдалися.
Можливо, за словами доктора Пірса, має місце «процес пристосування смакових відчуттів». Ним також можна пояснити й результати інших досліджень, які показують: діти, які споживають багато дієтичної їжі й напоїв, більш схильні до ожиріння, чим ті, хто перебуває на звичайному раціоні.
«Вживання дієтичної їжі та напоїв у ранньому й підлітковому віці може призводити до переїдання й поступового набору ваги через описане нами пристосування смакових відчуттів, — пояснює він. Мабуть, дієтична їжа не дуже підходить дітям і підліткам».
Випуск газети №:
№159, (2007)Рубрика
Тайм-аут