Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Доведеться народжувати

Встановлено новий порядок переривання вагітності
28 лютого, 00:00

Жінкам заборонять робити аборти — такою волаючою несправедливістю була розбурхана громадськість минулого тижня. Йшлося про нову постанову Кабінету Міністрів України, яка пропонує серйозне посилення порядку штучного переривання вагітності за соціальними та медичними свідченнями. Щоправда, не вагітності взагалі, а вагітності після 12 тижнів і до 28 тижнів. У сум’ятті ніхто й не згадав, що термін 12 тижнів, не говорячи вже про більше, — досить серйозний, і робити аборт на третьому місяці вагітності категорично не рекомендується. Їх, утім, ніхто й не робить, якщо на те немає особливих медичних розпоряджень. Навіщо ж тоді потрібна нова постанова?

До минулого тижня в Україні діяла постанова Кабінету Міністрів на цю ж саму тему від 1993 року. Згідно з нею, переривати вагітність від 12 до 28 тижнів можна було з цілої низки медичних та соціальних причин. «Ми приводимо нашу законодавчу базу у відповіднiсть до нових ухвалених законів, норм Всесвітньої організації охорони здоров’я та Конвенції ООН про права дитини, — розповіла «Дню» начальник відділу охорони здоров’я матері та дитини Міністерства охорони здоров’я України Надія Жилка. — Нову постанову також необхідно було прийняти у зв’язку з прийняттям нових критеріїв життєздатності. Тепер, як і у всіх цивілізованих країнах, у нас вважається живонародженою дитина після 22 тижнів. Переривання вагітності після 22 тижнів — це вбивство дитини». Тепер нашим медикам, на щастя, під силу врятувати життя такому малюку. Тому в разі виникнення якихось обставин, які не дозволяють матері далі носити дитину, влаштовують дострокові пологи. Необхідність підвести під це нове правило нормативну базу — одна з причин прийняття нової постанови Кабінетом Міністрів.

Друга причина — необхідність скорочення переліку медичних обґрунтувань для переривання вагітності після 12 тижнів. Тепер це можливо всього лише в кількох випадках — якщо стан вагітності загрожує життю матері; якщо дитину консиліумом лікарів визнано нежиттєздатною, тобто або помре відразу після народження, або — ще до народження. Крім того, дозволяється переривати вагітність, яка настала внаслідок згвалтування та якщо під час виношування дитини жінка отримала інвалідність. А також з вікових причин — якщо жінка молода або стара настільки, що просто не запідозрила можливість вагітності, поки це не стало зовсім очевидним.

От і все. У переліку 1993 року було набагато більше обґрунтувань як медичних — на зразок туберкульозу або СНІДу, так і об’єднаних під словом «інші». Іноді жінкам вдавалося добитися дозволу на аборт після 12 тижнів виношування через фінансові причини — немає житла, роботи, грошей, чоловіка. Тепер це виключено, а щодо хвороб на зразок СНІДу або туберкульозу, то вони можуть стати причиною переривання вагітності лише в тому разі, якщо жінка буде хвора в їх останній, що загрожує негайною смертю, стадії. Комусь ці умови можуть здатися жорсткими, але у медиків — свої резони.

«По-перше, сьогодні існує чимало засобів контрацепції. По-друге, у жінки є три місяці на прийняття рішення, — говорить Н. Жилка. — За цей час можна роздобути довідку про багатодітність або відсутність житла і зробити аборт. Раніше причини такого типу були вирішальними при перериванні вагітності понад 12 тижнів. Тепер це виключено. Причиною можуть бути лише названі вище обґрунтування, хоч і в них є спірні моменти. Чи можемо ми вбивати дитину заради того, щоб вижила його мати? Вбиваємо. Переривання вагітності на такому терміні — це величезне потрясіння для організму, дуже небезпечне, минулого року навіть був один смертельний випадок. Жінка гормонально вже налаштована на народження дитини, і збивати цей настрій можна лише в крайньому разі. Взагалі у структурі смертності вагітних жінок 60% припадає на аборти. До речі, від абортів до 12 тижнів минулого року померло троє жінок (такі аборти робляться набагато частіше), так що це також досить небезпечно». Отже, головна причина скорочення списку обґрунтувань до аборту — зберегти здоров’я матерів, і вже тільки по- друге — життя майбутніх дітей.

Кабінет Міністрів України також постановив, що штучне переривання вагітності, термін якої становить уже від 12 до 22 тижнів, здійснюватиметься лише за наявності висновку комісії, створеної відповідно Міністерством охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управлінням охорони здоров’я обласної та Севастопольської міської державних адміністрацій та Головним управлінням охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації. Висновок має готуватися на підставі заяви вагітної жінки та відповідних документів.

Що ж до кримінальних абортів, то їх, на щастя, останнім часом робити перестали. Принаймні перестали відкриватися їхні сумні наслідки. «Двадцять років тому кримінальні аборти були найсерйознішою проблемою, — розповідає Н. Жилка. — Потім кількість їх жертв стала зменшуватися, і ось уже три роки як про них взагалі нічого не чути».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати