Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підготовку закону про меценатство прискорять

24 лютого, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКiВА

Президент України Віктор Ющенко доручив уряду прискорити підготовку закону України про меценатство з тим, щоб його подати на розгляд парламенту найближчим часом. Про це він заявив у ході презентації концепції музейного комплексу «Мистецький арсенал» у середу в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна. Президент висловив переконання, що у вказаному законі повинні мають бути прописані та врегульовані всі питання меценатської діяльності в Україні. Президент підкреслив, що наразі меценатська справа в Україні починає активно розвиватися. За його словами, в 2005 році на відновлення архітектурних і художніх об’єктів в Україні було зібрано 63 млн. грн. пожертвувань, зокрема 32 млн. на палац гетьмана Кирила Розумовського в Батурині, 15 млн. — на Софію Київську, 14 млн. — на будівництво й відтворення о. Хортиця, а також кілька мільйонів на збереження таких історичних пам’яток, як «Кам’яна могила» й Херсонес Таврійський. В. Ющенко підкреслив, що оцінює ці перші спроби відновлення меценатської діяльності в Україні як «дуже вдалі». «Хотів би вірити, що українське суспільство завжди високо цінуватиме активну громадянську позицію наших меценатів», — сказав він.

Перший етап створення «Мистецького арсеналу» (2006—2009 рр.) передбачає облаштування музеїв у «Старому арсеналі», реконструкцію внутрішнього двора під прозорим перекриттям, відтворення валів і ровів навколо цитаделі Київської фортеці, а також сусідньої території. На другому етапі (2009—2014 рр.) планується поряд із «Старим арсеналом» побудувати сучасний концертний зал, відреставрувати Васильківський і Нікольський храми Київської фортеці, вежу на вул. Старонаводницькій і Тюремний замок Васильківського укріплення, створити центри української літератури, розвитку та дослідження української мови, вітчизняної музики, відкрити виставкові площі в казармі жандармського полку. На третьому етапі передбачається відновити храми Київської фортеці, забезпечити інфраструктуру, включаючи транспортні комунікації, готелі, заклади харчування.

Передбачається, що новий комплекс може фінансуватися за рахунок державного та місцевих бюджетів, приватних інвестицій і власних прибутків комплексу. Київський міський голова Олександр Омельченко у своєму виступі на презентації також повідомив, що за попередніми підрахунками перший етап створення «Мистецького арсеналу» може коштувати до 700 мільйонів гривень, причому з них близько 300 мільйонів може становити частка інвесторів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати