Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нідерланди розчарувалися в ультраправих

24 січня, 00:00

Праворадикальній партії «Список Піма Фортайна» (СПФ) не вдалося повторити успіх минулих виборів. Оприлюднені в Нідерландах після підрахунку 99% бюлетенів результати загальних виборів до нижньої палати парламенту країни свідчать, що «фортайнівці» здобули лише вісім мандатів, утративши 18 місць. СПФ голландці вважають головним винуватцем того, що колишній уряд пішов у відставку лише через 87 днів після прийняття присяги. Перемогу на виборах знову здобула партія християнських демократів, член правлячої коаліції, завоювавши 44 місця з 150. Її основний суперник, ліва Партія праці, отримала 42 місця, третьою за популярністю виявилася консервативна Народна партія за свободу і демократію (НСДП) з 28 місцями.

Новий уряд Нідерландів, на думку спостерігачів, можуть сформувати християнські демократи на чолі з прем’єром Яном Петером Балкененде і лейбористи. Однак політичні погляди лідерів двох партій значно розходяться, зазначає Бі-Бі-Сі, і Балкененде неодноразово скептично відгукувався про можливості свого союзу з лівою Партією праці. Проте не виключена і права коаліція, в якій християнські демократи візьмуть у партнери найближчу за політичними поглядами партію НПСД, але в такому разі для створення міцної парламентської більшості цим двом партнерам забракне чотирьох місць. У принципі вони можуть запросити до коаліції й «Список Піма Фортайна» з їхніми вісьмома кріслами, однак це малоймовірно через уже заявлене небажання НПСД працювати разом із «фортайнівцями».

Християнські демократи вже заявили своїм кандидатом на посаду прем’єра нинішнього главу кабінету Яна Петера Балкененде. Лейбористи мають свого кандидата, мера Амстердама Джоба Коена, який, однак, і раніше не мав великого бажання ставати прем’єр-міністром і хотів залишатися столичним градоначальником. У будь-якому разі, процес формування нового уряду та розподілу міністерських портфелів у Нідерландах може затягнутися на кілька місяців.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати