«Харчовий» інтерес
Щоправда, обговорення такої актуальної теми більше стосувалося захисту прав виробників, аніж споживачів. Раніше вважалося, що прийняття Законів «Про стандартизацію» і «Про підтвердження відповідності» повністю зведе нанівець проблему. Але на даний момент Ліга виробників харчових продуктів вважає, що українське законодавство фактично застосовує принцип презумпції провини. Якщо на Заході державний інспектор не може без рішення суду самостійно застосовувати санкції до підприємства, яке, на його погляд, випускає неякісну продукцію, то у нас вiн має на це повне право. А згідно із Законом «Про забезпечення санітарного і епідеміологічного контролю благополуччя населення», головні санітарні лікарі можуть конфісковувати майно підприємства. Народний депутат Володимир Авраменко вказує ще й на те, що процедура проходження сертифікації в Україні досить-таки зашкарубла. Документ треба чекати 30—40 днів, у той час як продукція може стояти на митниці. Неправильно, на його погляд, і те, що на кожну нову партію товару постійного постачальника треба оформляти новий сертифікат.
Безумовно, невдоволення виробників десь можна зрозуміти. Необмежені повноваження держінспекторів не можуть не спричинити корупцію, що, таким чином, змушує підприємства думати не про поліпшення якості продукції, а про те, як залишитися «на плаву». Але в той же час пом’якшення контролю також загрожує наслідками. За словами глави держдепартаменту продовольства Мінагрополітики Юрія Жихарева, зараз особливо популярні підпільні виробництва в невеликих містах та сільській місцевості. Продукція безперешкодно потрапляє на прилавки магазинів без відома Мінагрополітики і Держстандарту. Також неможливо проконтролювати і якість молока, яке виробляють маленькі приватні господарства, — дуже часто, а особливо в спеку, в нього додають антибіотики.
Підсумком наради стало доручення практично всім міністерствам віце-прем’єр-міністра Леоніда Козаченка. У ньому було відзначено, що завдання всіх структур — не допустити появи на прилавках неякісних і несертифікованих товарів. Поки ж, за даними МОЗ на 1 липня, у країні вже зареєстровано 9 спалахів гострих кишкових інфекцій, у яких постраждали 298 чоловік.