Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Справжня демократія інтригує по-справжньому

09 листопада, 00:00

Вся справа — в тому, що (вчора на час здачі номеру) у Флориді було підраховано 99 відсотків голосів. Флорида, у свою чергу, «давала» 25 голосів до колегії виборців, яка, за американським законодавством, і визначає переможця виборів. Для перемоги кандидату необхідно здобути 270 голосів колегії. На той момент показники Буша та Гора без урахування Флориди становили відповідно — 246 проти 242 голосів. Iз Флоридою Буш однозначно перемагав, що й було спочатку оголошено, коли в Києві вже був ранок. Команда Гора домоглася перерахунку голосів, який має за американським північним часом завершитися до кінця дня, тобто, до пізньої ночі — за Києвом.

«Я спокійний за результат виборів, бо знаю, що в будь-якому випадку переможе демократія», — сказав посол США в Україні Карлос Паскуаль на прес-сніданку вчора, коли ще не було відомо про «флоридський казус». США є країною розвинутої демократії, говорив посол Паскуаль, що дає змогу уникати впливу виборів на зльоти та падіння біржових індексів та на привабливість економіки для інвесторів. І вже вкотре посол Паскуаль повторив абсолютно стандартне — що за будь-якого результату виборів американсько-українські відносини розвиватимуться й надалі виходячи зi стратегічного партнерства між двома країнами, і що Сполучені Штати й надалі допомагатимуть Україні на шляху демократизації та ринкових реформ. Однак ніхто, крім України та самих українців, не зможе створити базових підвалин для демократії та ринкової економіки.

Демократія по-американськи в останній рік тисячоліття, очевидно, все же матиме якийсь вплив і на біржові індекси, і на ситуацію в світі. Створюється прецедент, згідно з яким в уже оголошеного (неофіційно) переможця можуть відібрати законну, здавалося б, перемогу, притому — прецедент в країні, яка вважається світовим еталоном демократії. Демократія по-американськи, таким чином, теж має вразливі точки — і однією з них є, як не дивно, підрахунок голосів. Виникає парадоксальний прецедент: одного з кандидатів може визнати переможцем виборча колегія, тоді як за іншого проголосує більшість виборців.

Зрозуміло, що прецедент стався через те, що обидва кандидати мали однакові шанси на перемогу і від самого початку йшли дуже щільно, і через досить складну систему підрахунку голосів. У Флориді, наприклад, коли верстався номер, Буш випереджав Гора менш нiж на 2 тисячі голосів. Можна зрозуміти ціну пильного дотримання всіх вимог закону або ж спокуси діяти «не за буквою, а за духом». Можна, зрештою, повірити генеральному прокурору Флориди, демократу Баттерворту, який заявив CNN, що хто б не виявився переможцем, все буде зроблено у повній відповідності до закону, бо увесь світ має переконатися — Флорида може точно підрахувати голоси у максимально швидкі терміни. Можна зрозуміти й ту ціну, яку, коли в Києві вже була глибока ніч, міг мати навіть один- єдиний бюлетень «за». Востаннє настільки рівні показники обох кандидатів було зафіксовано на виборах 1960 року між Джоном Кеннеді та Річардом Ніксоном — тоді, щоправда, обійшлося без скандалу.

Можна зрозуміти почуття республіканців. Вчора вони були «на волосинку» від тріумфу, якого не мали майже півстоліття — бо їхніми були б Білий Дім, Палата представників і Сенат (хоча більшість в обох палатах — дуже умовна) і більшість губернаторів штатів. Не надто сильною втіхою для демократів видавалася перемога Гілларі Клінтон на виборах сенатора від Нью-Йорка. Хоча ця перемога — історична: вперше за американську історію чинна перша леді Сполучених Штатів розпочинає власну політичну кар’єру.

Кожен iз двох кандидатів у президенти пішов спати після напруженої ночі, будучи переконаним у власній перемозі. Хтось марновірний мабуть, сказав би, що все це — погана прикмета для обох: і Гора, і Буша. З іншого боку, ця ситуація стала яскравим прикладом того, що жодна «техніка демократії», в тому числі й американська, не застрахована від збоїв. Досі американці доводили, що теж можуть помилятися, але на своїх помилках швидко вчилися.

Коментарi на  стор. "День Планети"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати