Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Губернатори i уряд по-різному оцінюють «прозорість»

02 листопада, 00:00

Асоціація фінансистів міст України провела у вiвторок в Києві семінар з підсумків громадської експертизи проекту Бюджетного кодексу та політико-економічних наслідків його ухвалення і застосування.

Громадськість, якій задав тон своїм виступом народний депутат Юрій Ключковський, віднайшла у проекті численні пункти, що викликають її заперечення. Вона не завжди розуміла формульний підхід та принципи його застосування до конкретного громадянина, протестувала проти того, що норми Бюджетного кодексу у виконанні його авторів є пріоритетнішими за Конституцію України, більш ніж толерантно зауважувала, що «документ міг би більш потужніше сприяти інституцiйному розвитку місцевого самоврядування». І з острахом припускала, що з введенням кодексу фінансові віжки на органах самоврядування перейдуть з рук облдержадміністрацій до мінфінівських чиновників.

Автори проекту, яких представляв на семінарі заступник голови Комітету ВР з питань бюджету Євген Жовтяк, дорікали громадськості за нерозуміння, упереджене трактування та водночас погоджувалися з необхідністю привести свій проект у відповідність до Конституції та Закону про місцеве самоврядування і не поспішати з введенням казначейського виконання місцевих бюджетів. А також поблажливо критикували Мінфін, який не мав часу зайнятися поясненням суті бюджетних реформ. Вони погоджувалися з критиками також у несприйнятті останніми формульного підходу: «Внаслідок ускладнення формули трансферти на її основі також виглядають непрозорими».

Втім обидва дискутуючі табори, як виявилося, цілком підтримують ідею прийняття Бюджетного кодексу й навіть не вбачають серйозних політичних і економічних загроз реформуванню бюджетного процесу. Про це йшлося у зверненні учасників семінару до парламенту, Президента, уряду.

Тим часом у приватних бесідах можна було почути дещо інше. Як заявив «Дню» Є.Жовтяк, «найбільш впливові губернатори, до думки яких прислуховуються у Києві, налаштовані категорично проти Бюджетного кодексу, бо завжди мали можливість вибити тут додаткові кошти для області, а потім за своїм бажанням їх розподілити. Вони завжди будуть проти прозорих міжбюджетних стосунків.

В проекті бюджету-2000 Мінфін пропонував врахувати принципові положення Бюджетного кодексу і саме губернатори домоглися того, що нині все зроблено по-старому. Такої ж думки дотримувався і опонент Є.Жовтяка Ю.Ключковський. На його думку, проблема полягає в тому, щоб привести роль обласних бюджетів до рівня, визначеного для них Конституцією. «А розлучатися з повноваженнями розподілу й перерозподілу фінансових потоків всіх областей досить важко...» Народний депутат сподівається, що конституційні норми щодо більшої самостійності бюджетів органів самоврядування врешті-решт будуть реалізовані, не зважаючи на губернаторський спротив.

Отже дискусія, яка дуже нагадувала двобій миловидих і толерантних бюджетних матрьошок, насправді була тренінгом, спрямованим проти могутнього супротивника, який залишився за лаштунками і своїх останніх аргументів, схоже, ще не пред’явив.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати