Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Добра кава й хороша газета —

що ще треба, аби вдало почати день?
16 лютого, 00:00

Але насправді для споживача напій ще дорожчий. Для приготування однієї чашки треба покласти на 10—15% меленого порошку більше, ніж це роблять з іншими сортами. Якщо покласти менше за 15 грамів кави на 100 мл води, смак здасться просто «порожнім». Так чи інакше, але справжні знавці оцінили: в «Блю монтейні» є те, чого домагаються дегустатори, зазвичай змішуючи декілька сортів.

Як би там не було, але в столичному Будинку кави вказують, що лише в небагатьох місцях Києва сьогодні можна скуштувати справжньої кави. Приміром, якщо часу обмаль, а кави все- таки дуже хочеться, найкраще зайти до кафе «Перехід», що на Майдані Незалежності. Коли хочеться поговорити про насущне й «по душах», краще вибрати кафе на другому поверсі Центрального гастроному на Хрещатику (навпроти Головпоштамту). Можна зайти й до Будинку кави (Пасаж) або відвідати бар «Джепсон», що на Львівській площі. Там не обдурять, бо дорожать своєю репутацією й пропонують «імениті» сорти кави — «Вілла Ріка» (Перу), «Букьєте» (Панама), «Мокка» (Камерун), «ХБ» (Нікарагуа).

Але, як зазначили «Дню» в одному із вказаних кавових закладів, далеко не всі в Україні довіряють справжній каві: «Дуже важко буває переконати директора заводу або представника приватної фірми, що краще все-таки скуштувати хорошу каву, ніж давитися тим, що подешевше й побільше чашкою», — й додали, що, напевно, треба пожаліти націю, яку руйнують поганою кавою.

Цікаво, що за деякими даними, близько 80% усіх поставок кави на український ринок припадає на розчинні сорти. Постачати каву в зернах не завжди вигідно, оскільки більшість споживачів навчені гірким досвідом (замість кавових зерен раніше намагалися продавати пластмасові) й бояться чергового обману.

В той же час Н. Шаповал зазначила, що на розчинну каву припадає тільки 10% «зерна». Все решта — добавки й суміші.

— Якби був вибір: купити курячий кубик бульйону чи суп зі справжньої курки, чому б віддав перевагу кожний із нас? — говорить вона. — Так і з розчинною кавою та кавою в зернах. До речі, якщо на Заході гостям подадуть розчинну каву, це вважатиметься ознакою поганого смаку. Може тому й недивно, що розчинну каву зараз більше всього використовують заклади швидкого приготування їжі.

Загалом у Будинку кави зазначили, що всю каву сьогодні на ринку України можна розділяти на хорошу й... польську. Хоча й у Польщі останнім часом почали усвідомлювати, що поганою кавою не варто псувати шлунок. А місцеві страхові, медичні та пенсійні фонди країни з цього приводу навіть розгорнули в ЗМІ рекламу із закликом — «Думайте, яку каву купувати. Можете більше витратити на ліки».

На продаж якісної кави сьогодні вказують і страхові компанії Америки. З цією метою американці навіть наполягли на тому, щоб у Латинській Америці не вирощувалися деякі низькоякісні сорти кави. А такі країни, як Бразилія та Колумбія, за інформацією Н. Шаповал, уже виділили близько $6 млрд. на дослідження, щоб поставити останню крапку: шкідлива кава чи навпаки — корисна для здоров'я.

Коли я запитав у продавців «Блю монтейна» чи не бентежить їх ціна за одну чашечку кави 20 гривень, Наталя Шаповал відповіла: «Кожний особисто визначає, що йому їсти, пити й як піклуватися про своє здоров'я, але краще за каву, може бути лише справжня кава».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати